De hersenen functioneren vooral efficiënt

Leestijd: 2 minuten
Het slimme onbewuste – denken met gevoel

Het slimme onbewuste – denken met gevoel

Op dit moment ben ik een boek aan het lezen genaamd ‘Het slimme onbewuste – denken met gevoel’ van Ab Dijksterhuis. Het boek bevat enorm veel eyeopeners op het gebied van de werking van de hersenen. De schrijver bespreekt met name de overschatte rol van het bewustzijn en de extreem onderschatte rol van het onbewuste, wat hij allemaal onderbouwt met duidelijke wetenschappelijke informatie. Daar is geen speld tussen te krijgen.

Ik ben nog maar aan het begin van het boek, maar het inzicht dat bewustzijn leidend is bij het maken van keuzes/beslissingen wordt helemaal onderuit gehaald. Natuurlijk ervaar ik dat elke dag direct in de praktijk; immers waarom zou ik er bewust voor kiezen om (bijna) elke dag lichamelijke spanning te ervaren? Daar komt in mijn beleving geen enkele logica aan te pas. Verder werken de hersenen superefficiënt. Ik las dat in de rusttoestand de hersenen al zo’n 20% van de totale energiehoeveelheid verbruiken, terwijl ze gemiddeld 1,5 kilo wegen. Dus alles in de hersenen is erop gericht om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en dingen die moeite kosten zo veel mogelijk te vermijden en na te laten. Vandaar dat ik vaak geen zin heb om zelfonderzoek te doen, haha.

Ik zal er later vast nog wel een bericht aan weiden. Voor nu bevestigt het mijn ervaring dat de keuzes die ik maak vaker uit mijn onbewuste of onderbewuste komen dan dat ik mijn keuzes bewust maak. Als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar dan zie ik ook patronen waarbij ik stelselmatig de ‘verkeerde’ keuzes maak. Dat wil zeggen, dat ik keuzes maak die resulteren in pijn en lijden. Alleen hoe doe ik dat? Waarom doe ik dat? Hoe komen die beslissingen tot stand? Hoe wordt dat bepaald? Heb ik daar invloed op? Kan ik een andere keuze maken? Zo ja, hoe maak ik een andere keuze? Etc.

Genoeg input voor zelfonderzoek! 🙂 ~ lzv