Eindgesprek van ASS-onderzoek en PRI-huiswerk

Leestijd: 2 minuten

22:00 – Vandaag heb ik een interessante dag gehad. Deze middag had ik namelijk een eindgesprek met een GZ-psycholoog die n.a.v. mijn hulpvraag een ASS-onderzoek voor mogelijk klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS bij mij heeft onderzocht. De afgelopen weken heb ik vragenlijsten ingevuld, een interview samen met mijn moeder gehad en een uitgebreide IQ-test gedaan, waar een heleboel interessante informatie uit is gekomen in het kader van zelfacceptatie en zelfonderzoek.

On eerlijk te zijn ben ik erg blij met wat ze terugkoppelde. Ik zal daar in een later bericht uitgebreider op ingaan aangezien ik het eindverslag pas later van haar krijg. Voor mijzelf was het belangrijk om te weten om bepaalde karaktertrekken, eigenschappen en gedragingen nu voortkomen uit PTSS als gevolg van seksueel misbruik en andere ervaringen in mijn jeugd, of dat het gewoon ‘ingebakken’ is en deel uitmaakt van het beestje 🙂

Hoe dan ook, ik ben reuzeblij met de informatie die ik ook weer kan gebruiken voor mijn zelfonderzoek en in het verlengde daarvan bij mijn zelfacceptatie, het volledig en onvoorwaardelijk accepteren van wie ik ben.

PRI-huiswerk

Verder ben ik braaf mijn PRI-huiswerk aan het doen. Als het op discipline aankomt en ik echt iets wil, dan kan ik het ook lang volhouden merk ik. Duidelijk een sterke eigenschap van me. Het huiswerk houdt in dat elke keer als ik door een symbool wordt getriggerd en ik in een afweermechanisme terecht kom, ik de situatie, het symbool en de eventuele afweer direct op een Post-it beschrijf – ik loop dus de hele dag met een stapeltje Post-its en een pen rond, haha. Inmiddels heb ik er 22 verzameld in 3 dagen, dus zo’n 7 keer per dag wordt mijn afweer bewust getriggerd. Het mooie is dat ik er ook steeds beter in word en ook leer om de afweer af te breken, soms lukt dat wel, soms ook niet. Allemaal niet zo’n probleem, gewoon blijven oefenen en leren.

Op dit moment ervaar ik nog wel steeds veel stress, spanning, twijfel en onzekerheid in mijn leven. Is dat een probleem? Nee. Ik leer steeds meer accepteren wat de realiteit is, ook al voelt die kut en ongemakkelijk op dit moment. Het vechten en verzetten ertegen werkt alleen maar averechts. Dus ik probeer die energie, aandacht en focus voor mijn zelfonderzoek te gebruiken. Vandaag heb ik in ieder geval weer een overtuiging helemaal uitgewerkt. Daar heb ik gisteren al wat over geschreven. ~ lzv