Ik moet iets doen om mijn oude pijn op te lossen → is dat waar?

Leestijd: 2 minuten

20:00 – Ik ben vandaag weer door flink wat weerstand heen gegaan tijdens het uitwerken van een overtuiging via de vier vragen van Byron Katie. Ik ben me ervan bewust dat elke overtuiging in essentie een vorm van weerstand tegen ‘Dat Wat Is’ (de realiteit) is, maar het blijft bizar hoeveel weerstand ik kan ervaren als ik een overtuiging aan het onderzoeken ben. Dus als ik mijn innerlijke weerstand op wil lossen door een overtuiging te onderzoeken ervaar ik daar weer weerstand tegen, haha. Het ego wil blijkbaar gewoon dat alles hetzelfde blijft, mooi niet dus!

De weerstand die ik tijdens het schrijven voelde uitte zich voornamelijk lichamelijk via spanning, buikpijn, een opgezette buik, niet goed voelen, kramp in mijn kuiten, een wazige waarneming en niet goed kunnen concentreren. Ik merk dat het nog steeds veel van me vergt om daar geen aandacht aan te besteden en het gewoon te laten voor wat het is. Gewoon leren negeren, nou ja, gewoon, haha.

Hoe kan ik mijn oude pijn oplossen?

De overtuiging die ik aan het onderzoeken ben is:

“Ik moet iets doen om bij mijn oude pijn te komen zodat ik deze op kan lossen; de oude pijn komt namelijk niet vanzelf ‘naar boven’ – ik weet hoe de oude pijn eruit zou moeten komen en hoe deze eruit zou moeten zien .”

Een paar inzichten die ik vandaag via zelfonderzoek heb opgedaan zijn:

  • Elke voorwaarde die ik stel aan het voelen en oplossen van mijn oude pijn is een vorm van ‘doen’ en werkt altijd averechts. Zinloos.
  • Energie stroomt vanzelf; daar hoef ik mij niet mee te bemoeien en/of iets voor te ‘doen’.
  • Onvoorwaardelijk kut en ellendig voelen is geen probleem. Voorwaardelijk kut en ellendig voelen creëert een probleem, waarmee het langer zo niet oneindig duurt = lijden.
  • Ik houd oude energie (oude pijn) gevangen, maar eigenlijk ben ik een gevangene van de oude energie. Eigen schuld, dikke bult, haha.
  • Het geloven in het verhaal dat ik oude energie gevangen kan houden = de energetische blokkade → verhaal weg, blokkade weg!

Dus hoe kan ik mijn oude pijn oplossen? Nou door deze vraag te onderzoeken op haar veronderstellingen en in te zien dat alle aannames – en daarmee de vraag – niet waar zijn. Dan wordt het stellen van de vraag onzinnig en daarmee is waarschijnlijk ook direct de oude pijn opgelost. ~ lzv