Oude, gedateerde afweren in kaart brengen

Leestijd: < 1 minuut

12:00 – Vannacht heb ik wederom slecht geslapen door de warmte enerzijds en de ervaring dat ik weer erg in mijn hoofd zat tijdens mijn slaap anderzijds. Het is en blijft een hardnekkig patroon aangezien er geen enkele reden hiernu aanwezig is om zo erg in mijn hoofd te gaan zitten hiernu – ik ben namelijk veilig. Wat de precieze reden is van dit gedrag en waarom ik het mijzelf heb aangeleerd is mij een raadsel. Het feit dat ik mijn ogen dicht heb versterkt het effect alleen maar. Ik ben bovendien twee keer uit bed gegaan om vanille-ijs te eten, lekker, maar wel om mij tijdelijk beter te voelen.

Op dit moment ben ik een lijst aan het maken van al mijn afweren – angst, primaire afweer, valse hoop, valse macht en ontkenning van behoeften – die ik gebruik in verschillende situaties (soms meerdere tegelijk) in mijn leven. En dat zijn er best veel, alhoewel ik de laatste jaren ook een flink deel van de lijst heb kunnen schrappen. Elke afweer ga ik verder uitwerken, zodat ik mij helemaal bewust word van a) welk gedrag ik vertoon, b) waarom en hoe ik dat gedrag vertoon en c) ik leer inzien dat het geen enkele zin heeft → ik kan het zelfbedachte doel nooit bereiken, omdat het een illusie is op basis van oude onvervulde behoeften en daarmee samenhangende oude pijnen. Het werkt compleet averechts en is een vicieuze cirkel waar nooit een einde aan komt. ~ lzv