Toch weer in een egovalkuil getrapt. En ‘doen’ zonder te doen

Leestijd: 2 minuten

21:00 – Vandaag heb ik een reactie via e-mail terug ontvangen van een kennis van me die me helpt met het loslaten van mijn oude pijnen. Niet letterlijk natuurlijk, maar zo nu en dan reageert hij op de inzichten die ik deel. De belangrijkste boodschap uit zijn verhaal was dat ik toch nog teveel wil ‘doen’ om mijn oude pijnen los te laten, en dat werkt niet. Sterker nog, het werkt juist averechts en houdt het pijnlichaam en de oude pijn in stand – door onbewuste identificatie/weerstand.

Toen ik zijn e-mail las viel ik direct in de primaire afweer: ‘ik kan het niet’, ‘het lukt mij nooit’, ‘ik kan er niks van’, etc. en ik begon mijzelf te veroordelen om het feit dat ik (weer) in een egovalkuil ben getrapt – wat overigens nog wel vaker zal gebeuren vermoed ik 😉 Gelukkig kon ik met alle inzichten die ik heb opgedaan de afgelopen dagen redelijk makkelijk uit de primaire afweer komen, waarna het afweermechanisme zijn kracht verloor.

‘Doen’ zonder te doen

‘Doen’ zonder te doen. Ik begrijp inmiddels wat ermee bedoeld wordt en ik ervaar het bij vlagen in mijn leven, maar vaak genoeg ook helemaal niet. Dan identificeer ik mij met allerlei egomechanismen en probeer ik controle te krijgen over ‘dingen die er mis zijn’ of andere ‘problemen’ die ik lijk waar te nemen. Terwijl de realiteit is: ‘alles is goed’ en ‘ik ben veilig’. Fucking hardnekkige patronen zijn het.

Zo probeer ik dus ook nog steeds mijn oude pijnen op te lossen (en dat werkt dus niet). Ik heb best veel aan reguliere en alternatieve therapieën gedaan, maar ik kwam tot de conclusie dat ze niet werken, hooguit een tijdelijke verlichting geven of iets dergelijks. Structureel bleven mijn problemen bestaan. Ik heb natuurlijk wel wat vooruitgang geboekt de afgelopen 10-15 jaar, maar afgezet tegen de tijd en energie die ik erin heb gestopt is mijn vooruitgang te verwaarlozen. Waar ik dus de afgelopen maanden achter ben gekomen is dat ik geen idee heb wat ‘controle loslaten’ en ‘doen zonder te doen’ werkelijk betekent. Stapje voor stapje begin ik daar nu achter te komen en de effecten van te merken. Spannend om te ervaren, en geweldig om mee te mogen maken! ~ lzv