Zelfde spelregels, nieuw spel

Leestijd: 2 minuten

9:00 – Ik heb redelijk geslapen vannacht, wel weer eruit geweest en twee Cornetto’s gegeten. Ook dat heb ik inmiddels geaccepteerd als ik niet lekker in mijn vel zit en gespannen slaap – en dat is helaas best vaak het geval.

Wat ik mij zojuist bedacht is dat ik veel te veel weer in een ‘doe-modus’ zit, waardoor ik eigenlijk continue niet in het NU ben, maar bezig ben met allerlei dingen die zogenaamd – in de toekomst – gedaan moeten worden. Niet dus. Bovendien heb ik de luxe dat ik op dit moment niet hoef te werken, dus wat moet ik nu werkelijk doen?

Ik zou mijn drang om allemaal dingen te doen kunnen bestempelen als ‘valse hoop’, wat kortweg inhoudt: ‘ik krijg wat ik nodig heb als ik maar…’ Simpelweg betekent het dat ik geloof dat ik mijn oude onvervulde behoeften wel kan vervullen als ik maar een lijstje met taken afwerk elke dag, zodat ik goed bezig ben, vooruitgang boek, op weg naar verlichting en de heilige graal, haha. Hardnekkig mechanisme.

Ik heb gisteren een prioriteitenlijstje gemaakt voor de komende week en dat is eigenlijk de eerste keer dat ik dat zo expliciet heb gedaan, waarschijnlijk omdat ik eerder voelde dat ik bij dat soort lijstjes snel de neiging heb om me er op te focussen en het een doel an sich wordt. Wat uiteraard niet de bedoeling is.

Zelfonderzoek is een opwindend, spannend, maar o zo gevaarlijk proces – overal liggen verleidingen op de loer. Er gelden altijd dezelfde spelregels, maar na nieuwe inzichten en/of integraties kan het speelveld enorm veranderd zijn. Ik kan mij bijvoorbeeld stukken beter voelen, of ik kan in een andere afweer gaan zitten, of het ego kan zich anders gaan gedragen, of ik blijf onbewust vasthouden aan een oud thema, etc. Elke keer nadat ik een stap heb gezet verandert het speelveld en dien ik het opnieuw te onderzoeken: wat is deze keer het probleem? Wat is er wezenlijk anders? Waarom gedraag ik me zo? Wat levert het me op? Etc. Dat is waar ik elke keer mee te dealen heb. Het ego heeft werkelijk alles mee, behalve een ding: de waarheid. Het zal me lukken het ego te ontmantelen, ook al duurt het 1000 jaar. ~ lzv