Afhankelijk en onafhankelijk gedrag, een eerste opzet!

Leestijd: 2 minuten

23:00 – Ik heb mij altijd zeer afhankelijk gevoeld richting oudere mannen, waar waarschijnlijk een oude onvervulde behoefte uit mijn kindertijd aan ten grondslag ligt. Mijn vader was een alcoholist en verdween uit mijn leven toen ik 7-8 jaar oud was. Mijn moeder heeft hem toentertijd een brief geschreven dat mijn zusje en ik later contact met hem opzoeken als we dat willen, aangezien hij de laatste twee jaar onregelmatig, te laat of regelmatig helemaal niet op kwam dagen. Met twee teleurgestelde kinderen als gevolg.

Mijn eerste onderzoeksvragen om mijn afhankelijkheid richting oudere mannen te onderzoeken zijn:

“Wat zijn afhankelijkheid en onafhankelijkheid?”

“Welk gedrag hoort daarbij?”

Afhankelijkheid is een staat van zijn waarin ik iets nodig denk te hebben van een ander. Dit nodig hebben is een oude onvervulde behoefte of overtuiging die ik heb opgedaan in mijn jeugd. Ik denk datgene nodig te hebben om te kunnen functioneren, werken, leven, etc. Ik geloof dat als ik niet krijg wat ik denk nodig te hebben, dat er dan consequenties aan verbonden zijn.

Onafhankelijkheid is een staat van zijn waarin ik vrij ben van de illusie dat ik iets nodig denk te hebben van iemand om mijn leven te kunnen leiden als een man. Ik ben volledig aanwezig in het hiernu en in staat zelfstandig besluiten te maken op basis van mijn eigen inzichten en het vertrouwen in mijzelf.

Kenmerken afhankelijk gedrag

 • Behoeftig/needy gedrag.
 • Slijmen, pleasen, overdreven aardig doen.
 • Gericht zijn op een ander.
 • Afwachtend, passief zijn.
 • Te aardig of te lief zijn.
 • Confrontaties en moeilijke situaties vermijden.
 • Niet voor mijzelf opkomen, over me heen laten lopen, mijn grenzen laten overschrijden.
 • Besluiteloos zijn, eerst afwachten wat de ander gaat doen.
 • Valse hoop gedrag → als ik dit maar doe, dan hoop ik dat hij dat doet of geeft.
 • Niet zeggen wat ik werkelijk denk of vind.

Kenmerken onafhankelijk gedrag

 • Zelfstandig besluiten kunnen en durven nemen.
 • Mijn mening geven zonder daarmee iets te willen winnen.
 • Zeggen wat ik denk of vind van iets of iemand.
 • Doen wat ik voel dat ik wil doen.
 • Initiatief nemen op basis van vertrouwen en geloof in mijzelf.
 • Knopen door durven hakken.
 • Risico’s durven nemen en fouten durven maken.
 • Mijn eigen weg durven gaan als iedereen een andere weg kiest.
 • Kritiek en commentaar durven ontvangen/horen en toch bij mijn standpunt blijven.
 • Confrontaties aan durven gaan, voor mijzelf op durven komen.
 • Kwetsbaar durven zijn en zeggen waar ik behoefte aan heb.

Ik vind het mooie omschrijvingen van de begrippen en duidelijke kenmerken van het aanverwante gedrag. Ik ga nu verder met het uitwerken van mijn overtuiging. ~ lzv