Notitie

De paradox van de afweermechanismen

Leestijd: < 1 minuut

Als ik niet op mijzelf vertrouw – hiermee bedoel ik niet mijn ‘inner-weten’ volg, dan heb ik meer kans op pijn, creëer ik pijn in mijzelf en kom ik in situaties terecht die pijn in mij teweegbrengen. Werkelijk op mijzelf én het onbekende vertrouwen levert minder pijn op is mijn directe ervaring.

Als ik vasthoud aan een afweermechanisme en handel op basis van angst en wantrouwen, dan heb ik meer kans op pijn en kom ik in situaties terecht die pijn met zich meebrengen. Angst, schijnzekerheid en schijnveiligheid met meer kans op pijn, of vertrouwen op mijzelf en het onbekende en minder kans op pijn.

Conclusie: als ik vasthoud aan mijn overtuigingen, handel op basis van angst en blijf hangen in een afweermechanisme levert dat meer pijn op. Exact en precies het tegenovergestelde effect van wat afweermechanismen zouden moeten ‘opleveren’ → minder of geen pijn. Dit noem ik de paradox van de afweermechanismen. ~ lzv