De werking van het egovliegwiel en keihard afkicken ervan

Leestijd: 2 minuten

14:00 – Afgelopen woensdag ben ik dus weggegaan bij de organisatie die mij begeleidde bij mijn zelfonderzoek en ontwikkeling, zie dit bericht. In een e-mail heb ik mijn besluit toegelicht en vervolgens verstuurd naar degene die de organisatie heeft opgezet en de leiding heeft. Hij reageerde heel vriendelijk en zei dat hij het al aan zag komen. Dat verbaast me niets, haha. Vervolgens heb ik mijn besluit later die dag gecommuniceerd in de ‘organisatie-app’, omdat ik de afgelopen jaren ook regelmatig vrijwilligerswerk deed. Aan de reacties was te merken dat niet iedereen even ‘amused’ is. Het zij zo. Voor mij zijn dit besluit en het stoppen met traumatherapie mijn eerste belangrijke keuzes in mijn leven die ik onafhankelijk heb gemaakt. En het voelt geweldig dat ik durf op mijzelf te vertrouwen, wat iedereen ook zegt!

Mijn websites overzetten

De afgelopen jaren hebben we er gezamenlijk voor gekozen om alle websites – inclusief die van mijzelf – op een snel hostingplatform te installeren, voornamelijk vanwege de kosten. Omdat ik dus uit de organisatie ben gestapt, ben ik woensdag, donderdag en vrijdag al ontzettend druk geweest om mijn websites en domeinnamen over te zetten op een ander hostingplatform en alles op beide platforms opnieuw te configureren. Het valt helaas een beetje tegen.

Een van mijn grootste egovalkuilen is het werken aan websites. Ik ben ontzettend goed in het configureren en optimaliseren van websites. Alleen kan ik me er ook dramatisch in verliezen, omdat ik dan vanuit angst alles perfect en optimaal ingesteld én werkend wil hebben. Pech voor mij is dat er bij websites letterlijk nooit een einde aankomt, het kan altijd beter. Ik ben dus zelf degene die moet bepalen ‘het is prima zo’, en daar heb ik nog erg veel moeite mee merk ik.

Het egovliegwiel laten uitwerken

Als gevolg daarvan heb ik mij van woensdag t/m vrijdag enorm met mijn angstpatronen geïdentificeerd wat zich uit in veel lichamelijke spanning, stress, een druk hoofd en een ‘doe-modus’. Ik vertoonde enorm dwangmatig gedrag – dit is het afweermechanisme ‘valse hoop’ in werking, en ik vond het lastig om het werk neer te leggen voordat het helemaal af was.

Omdat ik mij continue en zo lang heb geïdentificeerd met mijn ego, moet ik gewoon een paar dagen afkicken voordat ik weer volledig spanningsvrij ben en kan ‘zijn’. Het is alsof ik een vliegwiel van enorm veel energie heb voorzien door mijzelf ermee te identificeren, waarna ik vervolgens gewoon de tijd uit dien te zingen voordat het weer helemaal tot stilstand komt. Het lastigste is om mij in die periode niet te identificeren met allerlei innerlijke neigingen, dwangmatigheden, stemmen, gedachtes, etc. die de identificatie met het egovliegwiel in stand willen houden om het zo van energie te blijven voorzien. Dit is gewoon letterlijk afzien en afkicken voor een paar dagen totdat ik weer helemaal ‘de oude’ ben. ~ lzv