Een ervaring kan nooit een doel op zich zijn

Leestijd: < 1 minuut

08:00 – Ik heb lang geloofd dat als ik het tegengestelde ervaar van datgene waar ik bang voor ben, ik als gevolg daarvan de gerelateerde overtuiging(en) en angst vanzelf loslaat. Mijn directe ervaring is dat dit niet klopt. Je kan natuurlijk een keer een bepaalde ervaring op willen doen, maar het kan wat betreft het loslaten van een overtuiging nooit een doel op zich zijn.

De ‘fout’ die ik maakte is dat ik de relatie tussen een ervaring – overtuiging(en) – emoties/gevoelens nooit heb onderzocht. Hoe deze drie factoren samenwerken en elkaar versterken als systeem van het ego. Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat ik alleen een overtuiging kan loslaten na goed zelfonderzoek. Wat volgt is dat ik automatisch een nieuwe ervaring opdoe als gevolg van het loslaten van de overtuiging(en). Ik merk dat sommige inzichten bewust bekrachtigd moeten worden in een ervaring, maar ook dit is niet altijd het geval. Soms wel, maar ook vaak niet.

Als ik terugkijk op de afgelopen 3 jaar, dan ben ik voornamelijk bezig geweest met het opdoen van nieuwe ervaringen, maar niet met het loslaten van overtuigingen. En dat terwijl ik in de veronderstelling was dat ik goed bezig was met het opdoen van al mijn nieuwe ervaringen. Zonder goed zelfonderzoek kun je je hele leven ervaren wat je wilt, zonder ook maar een millimeter dichter bij ‘Verlichting’ te komen. Ik heb de afgelopen maand dan ook besloten om mijn focus te verleggen naar BINNEN BINNEN i.p.v. BUITEN BUITEN, wat inhoudt dat ik mijn basishouding heb veranderd van ‘doen’ in ‘niet-doen’. Meditatie helpt mij daar enorm bij. ~ lzv