Notitie

Gelijk willen hebben

Leestijd: < 1 minuut

Gelijk willen hebben is altijd een vorm van afhankelijkheid en onderdeel van het afweermechanisme ‘valse macht’, maar kan zich op twee verschillende manieren uiten:

  1. Ik begeef me in een situatie die ‘klopt’, maar ik blijf vanuit een oude onvervulde behoefte handelen om gelijk te krijgen van iemand i.p.v. anders te handelen in deze situatie.
  2. Ik begeef me niet in een situatie die ‘klopt’, omdat ik bang ben om op mijn eigen benen te staan en volledig op mijzelf te vertrouwen. Hierbij projecteer ik mijn faalangst op een ander en probeer ik gelijk te krijgen i.p.v. deze situatie niet meer op te zoeken en mijn eigen weg te gaan.

Om beide patronen te doorbreken is eerst grondig zelfonderzoek nodig om inzicht te krijgen waarom ik handel zoals ik handel. En wat ik geloof dat het me oplevert en of dat überhaupt wel kan/bestaat. ~ lzv