Het kan altijd beter → wat ik doe is niet goed genoeg

Leestijd: < 1 minuut

22:30 – De afgelopen dagen ben ik druk geweest met het schilderen van meubels en het configureren en optimaliseren van de website van een vriend van mij. In beide gevallen leverden dat veel stress en spanning op, terwijl er totaal geen tijdsdruk of iets dergelijks op stond. Ik ben me al jaren bewust van het feit dat ik last heb van perfectionisme en ook waar het vandaan komt. Ik geloof namelijk ten diepste dat ik niet goed genoeg ben en dat er iets mis is met mij – wat natuurlijk onzin is. Aangezien ik niet kan weten wanneer ik wel goed genoeg ben, heb ik ooit bedacht om de lat maar zo hoog mogelijk te leggen voor mijzelf – dit wordt perfectionisme genoemd. Ik moet ineens denken aan die tv-reclame van NCOI Opleidingen, “hoe hoog leg jij de lat?”, haha.

Bewustwording is één, maar het gedrag daadwerkelijk veranderen is een ander verhaal is mijn ervaring. Ik ben van nature nauwkeurig en precies, dat was ik als kind al. Alleen heb ik dat ontwikkeld tot een extreme last voor mijzelf waar ik erg vaak onder gebukt ga, met name in allerlei klusjes die in theorie altijd beter kunnen zoals: website ontwerpen, website configureren, website optimaliseren, inrichten van mijn tuin, Spotify-lijsten uitbreiden, berichten op deze website controleren en verbeteren, een aantrekkelijkere vriendin nemen, schoonmaken, studeren voor een tentamen, etc.

Ik voel echter dat ik inmiddels genoeg egolagen heb afgepeld om mijn perfectionisme aan te pakken, dat wil zeggen, het gedrag dat voortkomt uit de overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ structureel te veranderen. Dus in plaats van ‘het kan altijd beter → wat ik doe is niet goed genoeg’ wordt het dan ‘het is al goed → wat ik doe is voldoende’. ~ lzv