Ik kan geen liefde in mijzelf ervaren → is dat waar?

Leestijd: 2 minuten

14:00 – Zolang ik mij kan herinneren, heb ik nooit autonoom liefde in mijzelf kunnen en mogen ervaren. Met ‘liefde’ bedoel ik in deze context warme en prettige gevoelens in mijzelf zonder gebruik te maken van een externe bron als een andere man of vrouw, drugs, alcohol, seks, verre reizen maken, etc.

De overtuiging die ik heb onderzocht is:

“Ik kan geen liefde in mijzelf ervaren.”

Een samenvatting van de inzichten die ik via zelfonderzoek heb opgedaan zijn:

 • De overtuiging ‘ik kan geen liefde in mijzelf ervaren’ creëert continue de ervaring dat ik geen liefde in mijzelf ervaar.
 • De ervaring dat ik geen liefde in mijzelf ervaar bevestigt de overtuiging ‘ik kan geen liefde in mijzelf ervaren’ → het is een vicieuze cirkel.
 • De overtuiging ‘ik kan geen liefde in mijzelf ervaren’ creëert direct afhankelijkheid naar anderen toe waarbij ik wel liefde in mijzelf ervaar → warme, zachte, lieve (homo)mannen die mij aandacht geven.
 • Deze afhankelijkheid – denken liefde te kunnen krijgen bij/via een ander – maakt me kwetsbaar voor allerlei vormen van misbruik en gebruikt worden.
 • Het denken heeft een onwaar verband gecreëerd tussen warme, zachte, lieve (homo)mannen die ik in mijn leven heb ontmoet en de liefde die ik op die momenten wel in mijzelf kon ervaren → oorzaak-gevolg conclusie klopt niet.
 • Het denken concludeert dat ik een externe bron (een man) nodig heb om liefde in mijzelf te ervaren = deze conclusie is onwaar.
 • Het denken zal daarom blijven neigen en drangen naar contacten met warme, zachte, lieve (homo)mannen waar ik aandacht van krijg, zodat ik liefde in mijzelf kan ervaren.

Het is een heel hardnekkig denk-, voel- en gedragspatroon wat ontstaan is in mijn vroege jeugd. Op dit moment weet ik dat de breuk tussen mijn ouders en het uit beeld verdwijnen van mijn vader in mijn jonge jaren hiermee te maken heeft. Hoe, wat en waarom ga ik verder uitzoeken. Wordt vervolgd… ~ lzv

Een reactie op “Ik kan geen liefde in mijzelf ervaren → is dat waar?

 1. Ik las toen ik nog mijn zoektocht moest beginnen, of net was begonnen het boek “Shantaram”. Ik weet niet meer precies de zin of quote. Maar het deed mij doen beseffen dat je liefde niet kan ervaren door het te krijgen. Liefde kan je alleen ervaren door het te geven, onvoorwaardelijk.
  Ook daar hebben mensen nog veel moeite mee. Onvoorwaardelijk. Het betekent alleen maar zonder voorwaarden. Dus zelfs als ze het afwijzen en/of niet teruggeven.
  Heel ons leven zijn we op zoek om liefde te krijgen, te beginnen van onze ouders. Dit is onmogelijk. Zoals alles zit dat wat we zoeken al die tijd al in onszelf. Te ervaren door het zelf te geven, onvoorwaardelijk. Ook al kunnen andere mensen dat niet. Het is geen probleem dat andere mensen dat niet kunnen. Je kan het ze niet kwalijk nemen, ook je ouders niet. Wijzelf konden het ook niet, tot de dag komt dat we het wel kunnen.

Reacties zijn gesloten.