Ik wil mij beter voelen en de weigering van de hersenen

Leestijd: 2 minuten

14:00 – Ik ben me ervan bewust dat overtuigingen, concepten en ideeën altijd vanuit meerdere perspectieven bekeken kunnen én moeten worden. Een overtuiging kan namelijk meerdere betekenissen voor het ego hebben en gisteravond trof mij er eentje die ik al veel eerder had kunnen zien, maar om de een of andere reden nooit eerder had willen zien. De overtuiging waar ik op dit moment mee bezig ben is deze:

“Ik moet altijd haasten om iets te krijgen wat ik wil hebben of wat ik nodig heb – boeken lezen om inzichten te krijgen duurt te lang (tijdverspilling), omdat ik zo snel mogelijk ‘Verlicht’ moet raken.”

‘Iets willen’ en ‘denken iets nodig te hebben’ associeerde ik altijd met het controlemechanisme en het overlevingsmechanisme in mijzelf. Daarmee bedoel ik dat ik er altijd van uit ging dat ‘iets willen’ en ‘denken iets nodig te hebben’ alleen uitingen zijn van die twee mechanismen om daarmee zichzelf (lees: het ego) in stand te houden. Dat heb ik dus mis.

Ik werd gisteravond getroffen door het inzicht dat ik mij ook continue goed of beter probeer te voelen (lees: gelukkig te zijn/worden) door te geloven in én te handelen naar ‘ik denk iets nodig te hebben’. Dit denk ik natuurlijk niet letterlijk, maar wordt uitgedrukt in gedrag dat voortkomt uit onbewuste overtuigingen. Ik vind het echt bizar dat ik nooit de link heb gelegd tussen dit gedrag en mij proberen goed of beter te voelen. Ik ben me er nu in ieder geval bewust van 🙂

De hersenen weigeren ‘volmaaktheid’ te accepteren

Een tweede inzicht dat ontzettend binnenkwam – n.a.v. het kijken van de film The Matrix en een toelichting van een kennis over de scene van Neo bij The Architect – is dat de hersenen niet in staat zijn een werkelijkheid te accepteren die gewoon goed is zoals deze is – de hersenen weigeren een ‘volmaakte’ werkelijkheid. De aard van onze hersenen is dat er ‘iets’ moet zijn, wat de allereerste bouwsteen van de dualiteit is en waar alle problemen en drama uit voortkomen. De kennis vertelde dat iedereen de keuze heeft om dat geprojecteerde beeld van de dualiteit dat we ervaren te accepteren of weigeren te geloven en zelf verder te onderzoeken. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ikzelf heb altijd gezegd dat iedereen altijd vooruitgang kan boeken op het gebied van bewustzijn en ontwikkeling, hoe slim of dom je ook bent en wat je ontwikkelingsniveau ook is. Of dat leidt tot ‘Verlichting’ is weer een ander verhaal, maar je kunt je werkelijkheid en hoe je zelf in elkaar zit altijd onderzoeken als je dat echt wilt. ~ lzv