Oorzaak en gevolg → een oneindig verhaal

Leestijd: < 1 minuut

15:30 – Het ego heeft een paar fundamentele concepten waar het hele angstbouwwerk op draait. Een van die concepten is oorzaak-gevolg, wat in werkelijkheid een cirkelredenering is waar nooit een einde aankomt. Immers, een oorzaak kan niet zonder gevolg en vice versa. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor vraag-antwoord en probleem-oplossing.

Zolang ik mij blijf afvragen waarom iets is zoals het is en ik blijf zoeken naar een reden in mijn verleden, sla ik de plak volledig mis en houd ik het ego in stand. De enige waarom-vraag die überhaupt interessant is: “waarom vertoon ik hiernu bepaald gedrag en welke overtuiging hiernu ligt daaraan ten grondslag?” Doorzie ik de overtuiging (= oorzaak) volledig, dan is mijn gedrag (= gevolg) ook zinloos en stop ik er automatisch mee.

Oorzaak en gevolg zijn dus beiden illusies van het denken. Het antwoord op de eeuwenoude vraag “wat kwam er eerst: de kip of het ei?” is dan ook: de kip en het ei bestaan beiden niet – ze zijn een projectie van het denken. Mysterie opgelost. ~ lzv