Video

The Butterfly Effect → ik weiger bewust om te kiezen

Leestijd: 2 minuten
The Butterfly Effect (2004) Trailer

11:30 – Vannacht heb ik de film ‘The Butterfly Effect’ gezien. De film gaat over een jongen/man die telkens met zijn gave probeert een negatief gevolg – voor zichzelf of iemand waar hij van houdt – van een gemaakte keuze te veranderen. Dit doet hij door terug in de tijd te gaan en een andere keuze te maken in een bepaalde situatie. Echter, in elke nieuwe versie van de werkelijkheid ontstaat er telkens een ander negatief effect voor hem of een van de mensen waar hij van houdt. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat hij niet geboren moet worden en brengt zichzelf terug in de tijd om het leven als baby in de buik van zijn moeder. Het gevolg is dat alle mensen waar hij van houdt vervolgens een mooi en gelukkig leiden omdat hij nooit geboren wordt. Dit is het einde van de ‘director’s cut’ die ik heb gezien. Daarnaast zijn er nog drie verschillende einden in omloop: ’theatrical ending’, ‘alternate ending 1’ en ‘alternate ending 2’, welke je allemaal hier kunt bekijken.

Wat kan de film voor mij betekenen?

Net zoals in de films ‘The Matrix’ en ‘Revolver’ zijn keuzes maken en oorzaak-gevolg ook belangrijke thema’s in ‘The Butterfly Effect’. ‘Toevallig’ zijn dit nou ook juist net de thema’s waar ik in mijn eigen leven tegenaan loop en mee bezig ben. Dus wat kan de film ‘The Butterfly Effect’ voor mij betekenen? Wat zegt de film mij? En welke aspecten van de film herken ik in mijn eigen leven?

Het einde van de film waarin hij besluit dat hij niet geboren moet worden raakte mij enorm. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik ooit in mijn leven een soortgelijke beslissing heb genomen door te kiezen om niet meer te kiezen en niet meer op mijzelf te vertrouwen. Het effect is exact hetzelfde als niet geboren worden; ik zette mijzelf in het Leven bewust buitenspel, zodat ik geen verantwoordelijkheid hoefde te dragen voor de gevolgen van mijn keuzes. Als ik mijzelf volledig buitenspel zet, dan kan ik het ook nooit fout doen was mijn redenering. De prijs die ik voor die keuze heb betaald de afgelopen 30 jaar is hoog. Buiten het Leven staan = niet deelnemen aan het Leven = dood zijn. ~ lzv

Een reactie op “The Butterfly Effect → ik weiger bewust om te kiezen

  1. Dan heb ik ook nog wel een mooie voor je.

    Mr Nobody.

    A boy stands on a station platform as a train is about to leave. Should he go with his mother or stay with his father? Infinite possibilities arise from this decision. As long as he doesn’t choose, anything is possible.

    https://www.imdb.com/title/tt0485947/

Reacties zijn gesloten.