Ben ik werkelijk aan het voelen of houd ik mijzelf voor de gek? 4 simpele checks

Leestijd: < 1 minuut

10:00 – De laatste paar weken mediteer ik twee keer per dag 15 minuten, wat mij erg goed bevalt. Het verbaast me hoeveel ik al heb geleerd van twee ‘simpele’ oefeningen per dag. Vanochtend had ik een aantal inzichten over ‘voelen’ en hoe ik kan weten of ik werkelijk aan het voelen ben of doe alsof. Ik heb de volgende checks voor mijzelf vastgesteld:

  • Als ik nog (pijnlijke) gevoelens kan waarnemen, observeren en ernaar kan kijken (vanuit mijn hoofd), dan ben ik niet werkelijk aan het voelen.
  • Als ik nog kan oordelen of wat kan zeggen over mijn (pijnlijke) gevoelens – oftewel ik maak er een verhaal van, dan ben ik niet werkelijk aan het voelen.
  • Als ik de intentie heb om te voelen of probeer te voelen, dan ben ik niet werkelijk aan het voelen.
  • Als ik nog onderscheid kan maken tussen ‘ik’ of ‘mij’ en mijn (pijnlijke) gevoelens, dan ben ik niet werkelijk aan het voelen.

Zodra deze vier checks niet meer van toepassing zijn, voel ik direct, grondig en volledig en ‘ben’ ik bijvoorbeeld de pijn of angst. Er is dan geen onderscheid meer tussen dat wat ik waarneem en de waarnemer zelf. Ik ‘ben’ er dan gewoon mee. Deze permanente staat wordt ook wel ‘Verlichting’ genoemd. Altijd gewoon ‘zijn’. ~ lzv