Video

De film ‘Freedom Writers’ → I choose for change

Leestijd: 2 minuten
Freedom Writers - Trailer

10:00 – Gisteren heb ik de indrukwekkende waargebeurde film ‘Freedom Writers’ gezien. In de film is Erin Gruwell (Hilary Swank) een idealistische en enthousiaste docente die lesgeeft op een zwarte middelbare school. Haar leerlingen komen bijna vrijwel allemaal uit de ghetto’s van Long Beach in Los Angeles en moeten zich dagelijks ontworstelen aan een achterstandsituatie waarin psychisch en fysiek geweld, en zelfs moord en doodslag onderdeel zijn van het dagelijks leven. Erin begint vastberaden met een nieuw project waarbij ze hen respect, tolerantie en andere waarden bij wil brengen, wat aanvankelijk natuurlijk met zeer grote weerstand gepaard gaat.

Ik vond het een indrukwekkende en leuke film om te kijken, vooral omdat de film waargebeurd is en de lerares helemaal haar eigen plan durft te trekken, haar ‘inner-weten’ durft te volgen en van de gebaande paden af durft te wijken, waardoor ze fantastische resultaten bereikt samen met haar leerlingen. Sommigen van haar leerlingen kunnen als eerste van hun familie gaan studeren aan een ‘college’. Heel erg knap gedaan van de lerares vind ik.

Mijn inzichten en leerpunten

Voor mijzelf heb ik de volgende inzichten en leerpunten uit de film gehaald:

  • Er bestaat werk wat ik geweldig vind om te doen en waar ik helemaal gepassioneerd in ben. Ik heb altijd de overtuiging gehad dat er niets is wat ik leuk vind om te doen en dat ik al te veel van de maatschappij vervreemd ben. Dikke vette onzin.
  • Mijn omstandigheden hier in Nederland zijn erg goed in vergelijking met de mensen die leven in de Amerikaanse ghetto’s. Ik heb letterlijk alle mogelijkheden om wat van mijn leven hier te maken en de enige die ik wat kan verwijten als ik het verpruts ben ik zelf. Ik ben gezond, intelligent en zie er goed uit. Bovendien heb ik een universitair diploma. Zo’n film plaatst dingen wel even in perspectief 🙂
  • Een van de thema’s van de film is ’toast for change’, oftewel ‘I choose for change’. Het ego wil altijd alles hetzelfde houden. Het ego wil de status quo behouden, het liefste tot in de oneindigheid. Als ik iets van mijn leven wil maken, dan zal ik moeten kiezen voor verandering en er zelf wat van moeten maken! Het verhaal van mijn leven ligt niet vast, dat is dikke vette onzin waar ik altijd in heb geloofd. Het geloof erin is wat mij vasthoudt – het zogenaamde determinisme.
  • Hoe ik reageer, wat ik doe, waarom ik iets doe, hoe mijn leven eruit ziet, hoe mijn leven eruit komt te zien → letterlijk alles is mijn eigen keuze, er is niets anders dan ‘ik’.

~ lzv