De neiging tot willen begrijpen en verklaren binnen een onware context

Leestijd: 2 minuten

14:30 – Mijn hele leven lang heb ik geprobeerd om dingen te begrijpen en te verklaren, waarmee ik hoopte de problemen in mijn leven op te lossen. Wat kwam ik elke keer van een koude kermis thuis zeg, alhoewel ik dat zelf nooit zo ervaren heb – het lag altijd aan iets anders en nooit aan ‘de denker’ zelf. Het is ongelooflijk hoe complex mijn gedachtepatronen waren en hoe ik mezelf er telkens van overtuigde dat er ergens een oplossing moest zijn, maar dat ik die gewoon nog niet gevonden had. Dat was mijn eigen schuld geloofde ik, dan moet ik maar beter, harder en meer mijn best doen, dan los ik mijn problemen wel op geloofde ik.

De allergrootste fout die ik als mens kan maken

De ondertitel van deze website is ‘begrijpen is een zijnstoestand waarin de vraag niet langer bestaat’, welke afkomstig is uit een citaat van U.G. Krishnamurti. Wat uit deze zin volgt is dat zolang ik iets probeer te begrijpen of te verklaren, ik het in werkelijkheid niet doe. Ik ga er dan namelijk van uit dan mijn aannames, veronderstellingen, overtuigingen, ideeën, concepten, stellingen, vragen, etc. absoluut waar zijn en ik ga vervolgens op zoek naar een antwoord of oplossing voor mijn probleem. Dit is de allergrootste van dat ik als mens kan maken. En dit geldt niet alleen voor mij, dit geldt voor iedereen.

Willen begrijpen en verklaren is niets anders dan het najagen van de wind

Vanochtend had ik een een e-mailwisseling met een kennis van mij waarin ik hem gelijk gaf voor het feit dat ik tijdens de periode waarin ik seksueel misbruikt werd en de moeilijke 15 jaar die erop volgden, ik wel degelijk andere keuzes had kunnen maken. Dat ik elke keer koos vanuit angst en daarom ‘verkeerde’ keuzes maakte die niet bij ‘mij’ pasten, dat is een ander verhaal. Ik ging direct onderzoeken waarom ik telkens ‘verkeerde’ keuzes had gemaakt en probeerde het te begrijpen en te verklaren. Kortom, ik viel terug in mijn oude patroon van dingen willen begrijpen en verklaren. Het punt is, er is niets te begrijpen of te verklaren. Willen begrijpen en verklaren is niets anders dan ijdelheid en het najagen van de wind om de woorden van Jed McKenna te gebruiken.

Een zelfverzonnen verhaal binnen een zelfverzonnen verhaal

Ik ben me ervan bewust dat alles een illusie is, maar ik realiseer het mij hiernu niet. Ik projecteer en ervaar nog steeds een onwerkelijke realiteit en een onwaar zelf naar buiten. Ik heb de keuze gemaakt om uit die projectie te willen breken en de waarheid te willen realiseren. Of mij dat gaat lukken weet ik niet, ik kan alleen mijn ‘inner-weten’ volgen en voor de rest is het niet aan mij om daarover te beslissen.

Mijn hele projectie is een zelfverzonnen verhaal en daarmee dus volledig onwaar. De grap is dat ik binnen de projectie nog steeds de neiging ervaar om bijvoorbeeld ‘verkeerd’ gemaakte keuzes in het verleden te willen begrijpen en verklaren, terwijl de projectie hiernu onwaar is en toentertijd natuurlijk ook al. Elk vorm van begrip of verklaring die uit een waarom vraag volgt is een zelfverzonnen verhaal en daarmee dus onwaar. Elke vorm van begrip of verklaring binnen een projectie is dus een zelfverzonnen verhaal binnen een zelfverzonnen verhaal. Het is begrepen en verklaarde onwaarheid binnen een onware context zelf. Oftewel allemaal onzin. ~ lzv