Er bestaat geen verschil tussen een enkelvoudige of meervoudige persoonlijkheid

Leestijd: 3 minuten

17:30 – Gisteravond heb ik de film ‘Identity’ gezien met Johan Cusack in de hoofdrol. De film vertelt twee verhalen waarvan aan het einde blijkt dat één verhaal zich fictief afspeelde in het hoofd van de seriemoordenaar met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. En dat vond ik bijster interessant! Alle elf personages in de fictieve verhaallijn bleken verschillende persoonlijkheden van de seriemoordenaar te zijn, en een dokter probeerde te achterhalen wie van de elf nu verantwoordelijk was voor de werkelijk gepleegde moorden. Ik vond het een gave film om te kijken en ik heb er natuurlijk ook wat van geleerd 🙂

Heb ik nou een persoonlijkheidsstoornis of niet?

Zo’n vijftien jaar heb ik geworsteld met een seksueel misbruiktrauma dat ik had opgelopen in mijn tienerjaren. In die vijftien jaar heb ik mij ook meerdere malen verdiept in verschillende persoonlijkheidsstoornissen, omdat ik van een aantal stoornissen kenmerken herkende bij mijzelf. Uiteindelijk was het allemaal niet voldoende om een diagnose van een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld te krijgen. Helaas pindakaas, haha. Inmiddels ben ik jaren verder en heb ik zelfstandig het pijnlichaam volledig opgelost, waardoor ik mij in één keer van mijn trauma, angst en pijn heb ontworsteld. Wahoe!

Extremere omstandigheden in de kindertijd leiden tot een extremere persoonlijkheid

Persoonlijkheidsstoornissen heb ik altijd intrigerend en interessant gevonden en ik heb er naar aanleiding van de film ‘Identity’ een theorie over bedacht. Zoals ik ernaar kijk bestaat het ego nooit uit één enkele entiteit of één vaste persoonlijkheid. Het ego is per definitie gefragmenteerd en alle innerlijke krachten vragen, vechten en strijden continue om voorrang en controle. Ik zie het ego dan ook meer als een som van krachten die allemaal om verschillende redenen voorrang in het bewustzijn en/of het onbewuste vragen, waarbij soms de ene kracht wint en soms de andere.

Vanuit het non-duale perspectief bestaat er geen verschil tussen een ‘normale’ enkelvoudige persoonlijkheid en een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Voor mij is het allemaal ego, alleen is de mate van fragmentatie bij een meervoudige persoonlijkheidsstoornis vele malen groter.

Hoe extremer de omstandigheden in iemands kindertijd waren, hoe groter de kans op extreme zelfafwijzing en een ego dat extremer gefragmenteerd is. Dit uit zich in een grotere kans op de ontwikkeling van autonome afgesplitste delen – ook wel innerlijke kinderen genoemd – binnen een enkelvoudige persoonlijkheid en de ontwikkeling van meerdere persoonlijkheden – ook wel een dissociatieve identiteitsstoornis genoemd.

Mijn theorie: extreme omstandigheden in de kindertijd → extremere primaire afweer overtuigingen → extremere fragmentatie van het ego → grotere kans op persoonlijkheidsstoornissen en dissociatieve stoornissen.

Als de standaard afweermechanismen van ‘primaire afweer’, ‘valse hoop’, ‘valse macht’ en ‘ontkenning van behoeften’ niet voldoende effectief zijn om je als kind te beschermen tegen extreem pijnlijke en onveilige situaties, dan is er een grotere kans dat een kind persoonlijkheidsstoornissen of meervoudige persoonlijkheden ontwikkelt om de extreem pijnlijke en onveilige ervaringen te doorstaan.

Ben je nou fucked als je een stoornis hebt?

Een vraag die ik erg leuk vind om te stellen – maar niet met zekerheid kan beantwoorden – is:

“Kan iemand met een persoonlijkheidsstoornis of een meervoudige persoonlijkheid net zo ‘gemakkelijk’ de waarheid realiseren als iemand met een ‘normale’ persoonlijkheid?

Waar het hier dus om gaat is of iemand met een persoonlijkheidsstoornis of een meervoudige persoonlijkheid daar extra hinder van ondervindt bij zelfonderzoek, bewustwording, het opdoen van inzichten en uiteindelijk het realiseren van de waarheid. Ik denk dat het geen bal uitmaakt hoe complex een ego in elkaar zit. Sterker nog, als iemand met zijn eigenschappen, kenmerken en kwaliteiten in staat was om een persoonlijkheidsstoornis of een meervoudige persoonlijkheid te creëren, dan is die persoon ook in staat om met diezelfde eigenschappen, kenmerken en kwaliteiten terug te keren naar zijn natuurlijke staat – ook wel ‘Verlichting’ genoemd. Hier geloof ik heilig in. “Everything that is done and made can always be undone and unmade.” Deze heb ik net zelf even bedacht, haha. ~ lzv