Hoe ik mijn handelen vanuit ‘inner-weten’ volledig blokkeer

Leestijd: 3 minuten

09:30 – Ik heb mij altijd een buitenstaander ten opzichte van het Leven gevoeld; iemand die niet echt deelneemt aan het leven, maar afwacht en een passieve houding heeft. En terwijl er elk moment een oneindige hoeveelheid mogelijkheden voor mijn neus beschikbaar zijn, kies ik er telkens voor om mijzelf buitenspel te zetten en af te wachten wat er gebeurt. Ik vraag mij af waarom ik dit doe en hoe ik dit precies doe.

Ik blokkeer eerst levensenergie in mijzelf en stel mijzelf vervolgens allerlei voorwaarden

De reden waarom ik mijzelf buitenspel zet ligt voor de hand; ik ben bang om fouten te maken en te falen in het Leven. En als ultieme poging om de angst om te falen uit de weg te gaan, vermijd ik gewoon iedere confrontatie met mijzelf en het Leven. De diepe angst om te falen ligt dus ten grond slag aan mijn passieve houding in het Leven.

Ik heb gisteren een theorie verzonnen over hoe ik mijzelf buitenspel zet. Deze theorie is natuurlijk niet absoluut waar, maar geeft naar mijn idee wel een goede indruk hoe het egomechanisme en controlemechanisme op het gebied van mijn handelen werken. In mijn theorie omschrijf ik mijn basisstaat als een actieve staat van ‘zijn’ waarin ik opensta voor iedere ingeving of impuls en mij vrij voel om te handelen als ik daarvoor kies. Echter, omdat ik bang ben om fouten te maken en keihard te falen, probeer ik controle te krijgen over mijzelf, het Leven en de dood. Dit doe ik door te geloven in overtuigingen waarmee ik onbewust levensenergie blokkeer in mijzelf, waarna ik in een ‘doe’-staat terecht kom en allerlei voorwaarden stel aan mijzelf om te mogen handelen. Vanuit ‘inner-weten’ of zelfs vanuit gevoel handelen is dan bijna niet mogelijk meer, omdat ik de voorwaarde voor mijzelf heb gecreëerd dat ik een ‘concrete’ gedachte, ingeving en/of stem dien waar te nemen voordat ik mag en kan handelen. Regelmatig ervaar ik dat dit zelfs onvoldoende is, omdat ik de neiging in mijzelf bespeur dat ik de zekerheid wil dat ik het goed doe en een goede keuze maak, wat natuurlijk onmogelijk is om te krijgen. Immers, wie besluit of ik een keuze maak en handel? Ikzelf natuurlijk. Dus ik (lees: het ego) ben dan op zoek naar bevestiging en goedkeuring van ‘iets externs’ in mijzelf om te mogen handelen en bevestiging te krijgen dat ik het goed doe. Echt bizar.

Ik probeer de taken die ik nog ‘moet’ doen te controleren door ze te blijven herhalen

Een ander aspect wat mijn handelen op basis van ‘inner-weten’ blokkeert, is mijn drang om alles wat ik nog ‘moet’ doen op een dag proberen te controleren. Ik ben zo bang dat ik dingen vergeet en het daarmee dus niet goed doe, dat ik continue probeer controle te houden door de taken die ik nog ‘moet’ doen voor mijzelf blijf herhalen. Het gevolg is dat ik inefficiënt en ineffectief werk op basis van wantrouwen en angst. De ironie is dat ik vaak dingen helemaal niet (meer) gedaan krijg, omdat ik zo loop te stressen en tijd aan het verspillen ben, haha. Ik merk dat deze neiging en dwang erg sterk is en daarmee diep verankerd lijkt te zitten in mijn ego. Deze neiging en dwang  treedt het sterkst op als ik meerdere dingen ‘moet’ doen voor verschillende mensen. Dat zijn situaties waarin mijn angst om te falen mega getriggerd wordt.

Het vertrouwen in mijzelf en het Leven is flinterdun

Het vertrouwen in mijzelf en het Leven is echt flinterdun merk ik. Mijzelf identificeren met gedachte- en gedragspatronen die voortkomen uit de angst om het niet goed te doen en te falen werken verstikkend, beklemmend en blokkerend. Het is tijd dat ik 100% op mijzelf ga vertrouwen en helemaal in het NU durf te leven. Dan loopt alles maar in de soep en gaat alles maar fout, so be it! De enige manier om dit hardnekkige patroon los te laten is volledig op mijzelf te vertrouwen en het risico te nemen dat alles fout gaat en ik keihard faal. En dat niet 1 keer, maar elke seconde elke dag opnieuw. Er dus voor kiezen om keihard te falen hiernu zonder voorbehoud. ~ lzv

2 reacties op “Hoe ik mijn handelen vanuit ‘inner-weten’ volledig blokkeer

 1. Hi
  Ik ben erg benieuwd hoe het nu met je gaat. Heeft deze analyse en zienswijze je geholpen? Hoeveel overtuigingskracht heb je nodig om echt een nieuwe bladzijde om te slaan en anders met je dag om te gaan? Lukt dat elke dag? Heb je er vrede mee als het een keer niet lukt? Als er iets niet lukt, slaat het dan twee keer zo hard terug?
  Ik bedoel: heb je door anders te denken en dingen gewoon te doen voldoende positieve ervaringen om jezelf op de rit te houden? Ik hoop het!

  • Hoi Michael,
   Dit is een bericht van meer dan 7 maanden geleden en totaal niet meer relevant 🙂 Sterker nog, ik zit in een proces waarbij thema’s die ouder zijn dan pakweg twee weken niet meer relevant zijn –> ik lees dan eigenlijk nooit iets terug. Dat is het geweldige van doen van Zelfonderzoek merk ik. Dingen vallen gewoon weg en ‘problemen’ lossen als sneeuw voor de zon op. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er elke dag zo’n 6-8 uur aan besteed, dus dat is redelijk veel 🙂
   Groetjes!

Reacties zijn gesloten.