Notitie

Hoe meer ik mij probeer te beschermen, hoe groter de kans op pijn

Leestijd: < 1 minuut

Mijzelf proberen te beschermen tegen pijn in situaties met andere mensen is zinloos en werkt averechts. Iedere twijfel om werkelijk mijzelf te durven zijn en werkelijk op mijzelf te durven vertrouwen is het gevolg van identificatie met het denken.

Elke identificatie met het denken zorgt ervoor dat ik geraakt en gekwetst kan worden – een ‘persoon’ is namelijk per definitie kwetsbaar. Hoe meer ik mij probeer te beschermen, hoe groter de kans op pijn. De grap is dat ik minder kans op de ervaring van pijn heb als ik volledig op mijzelf durf te vertrouwen, onvoorwaardelijk mijn ‘inner-weten’ durf te volgen en datgene wat ik voel, wat ik wil zeggen en/of wat ik wil uiten ongefilterd en op volle kracht uit durf te leven. Dan heb ik de minste kans op pijn en de redenen hiervoor zijn:

  1. Identificatie met het denken zorgt per definitie voor weerstand tegen mogelijke pijn, waardoor de pijn langer aanhoudt en dus resulteert in lijden.
  2. Identificatie met het denken → identificatie met primaire afweer overtuigingen – zoals ‘ik ben niet belangrijk’, ‘ik doe er niet toe’, ‘ik doe nooit iets goed’, ‘ik ben het niet waard’, etc. – resulteren direct in een pijnlijke, ongelukkige en ontevreden ervaring hiernu plus ik kan gekwetst en geraakt worden omdat ik geloof dat ik ‘iets’ nodig heb van een ander om mij gelukkig en compleet te voelen. Dit maakt mij afhankelijk van externe omstandigheden en vatbaar voor pijn.

Dit noem ik de pijnparadox. ~ lzv