Ik wil leven, ik wil geen ‘Verlichting’

Leestijd: 2 minuten

09:30 – Ik merk dat ik nog steeds een enorme drang heb om alles te willen begrijpen en alle inzichten wil delen met anderen, zodat ik belangrijk ben en aanzien, status en autoriteit geniet van anderen. Ik wil dus iemand zijn, een belangrijk persoon zijn, haha.

De volgende neigingen en drangen herken ik op dit moment in en bij mijzelf. Ik heb mij laten inspireren door een bericht op deze website.

 • Ik wil mijzelf begrijpen, verbeteren en ontwikkelen.
 • Ik wil doelen nastreven en bereiken.
 • Ik wil problemen op (blijven) lossen.
 • Ik wil inzichten delen en anderen helpen.
 • Ik wil mijn leven betekenis geven.
 • Ik wil liefde ervaren met en voor iemand anders.
 • Ik wil een echte verbinding met anderen.
 • Ik wil een belangrijke autoriteit zijn.
 • Ik wil dingen creëren.
 • Ik wil controle houden over mijn leven.
 • Ik wil (telkens) een goed gevoel creëren.
 • Ik wil een bijzonder, speciaal en uniek persoon zijn.
 • Ik wil een mooi verhaal vertellen en interessant zijn.

Wat houdt ‘Verlichting’ in?

Een persoon kan nooit ‘verlicht’ worden/raken. De staat waarin een persoon volledig afwezig is wordt ‘Verlichting’ genoemd. Dit is wat ‘Verlichting’ inhoudt:

 • Leven zonder zelf.
 • Leven zonder wereld.
 • Leven zonder ervaringen.
 • Leven zonder doel.
 • Leven zonder problemen.
 • Leven zonder betekenis.
 • Leven zonder iemand anders.
 • Leven zonder iets te weten.
 • Leven zonder controle.
 • Leven zonder verhalen.
 • Leven zonder begin en einde.
 • Leven zonder persoonlijkheid.
 • Leven in, met en als waarheid.
 • ‘Alles is goed’.
 • ‘Er is niks’ → de absolute leegte.

‘Verlichting’ ziet er niet echt aantrekkelijk uit als ik dat zo lees, haha. Het is ook niet zo dat ik bewust kies voor de hele opsomming van wat ‘Verlichting’ inhoudt, maar ik accepteer deze consequenties wel onvoorwaardelijk. Het is meer dat ik spuugzat en helemaal klaar ben met alle leugens van het ego en de leugen die ikzelf ben. Ik houd mijzelf continue voor de gek en mijn ervaringen leiden nergens toe, behalve naar lichamelijke spanning, pijn en lijden. Ik heb ervoor gekozen om het ego aan te vallen en ‘mijzelf’ er stap voor stap van te ontdoen. Wat mij drijft is dan ook geen verlangen naar de waarheid of ‘Verlichting’, wat mij drijft is een diepe afkeer voor de leugens waar ik in geloof en het ego in het bijzonder. ~ lzv