Mijn gevoel van minderwaardigheid en het ego verafschuwt vacuüm

Leestijd: 2 minuten

09:30 – Vannacht weer ontzettend kut geslapen met veel lichamelijke spanning. De afgelopen dagen ben ik aan het worstelen met een enorme blokkade, de grootste sinds het oplossen van het pijnlichaam. De identificatie met de persoon is op dit moment zo sterk dat ik automatisch helemaal gericht ben op BUITEN BUITEN i.p.v. BINNEN BINNEN. Het voelt alsof mijn aandacht helemaal naar BUITEN BUITEN wordt gedrukt en gedwongen. Natuurlijk gaat dit allemaal automatisch en onbewust, maar ik ervaar het alsof een enorme kracht in mijzelf daartoe ‘dwingt’. De gevolgen van deze identificatie zijn niet mals:

  • Ik zit volledig in mijn hoofd.
  • Ik voel enorme druk bij mijn voorhoofd en ik heb veel jeuk en schilfers aan de bovenkant van mijn hoofd.
  • Ik ben weinig tot niet gegrond; ik moet er bewust moeite voor doen om geaard te blijven.
  • Ik heb veel last van lichamelijke spanning in mijn buikregio, handen, schouders en hoofd.
  • Ik heb minder energie en last van buikpijn.
  • Ik slaap ontzettend slecht en veel langer dan ‘normaal’.
  • Ik heb constant de neiging om zoetigheid tot me te nemen en mijzelf af te trekken om mij beter te voelen.

Het ego verafschuwt ieder vacuüm

Ik heb wel eens gelezen dat hoe dichter je als ‘zoeker’ bij de kernloze kern van het ego komt, des te meer weerstand van het ego (lees: het denken) je ervaart om de identificaties ermee te doorbreken. Het ego verafschuwt namelijk ieder vacuüm:

“Alle geloofssystemen zijn niet meer dan verhalen die we scheppen om met de leegte in het reine te komen. Ego verafschuwt ieder vacuüm, dus halen we allemaal het uiterste uit de kast om de illusie in stand te houden dat er iets is, daar waar niets is. Geloofssystemen zijn simpelweg hulpmiddelen die we inzetten om de onvoorstelbare verschrikking van geen zelf te hebben, weg te redeneren.” ~ Jed McKenna in Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!

Mijn persoonlijke ervaring is dat het ego alles doet om te overleven, dus lijkt het mij ook logisch dat hoe dichter het ego bij zijn eigen dood komt, hoe meer weerstand het ego gaat bieden en hoe harder het ego gaat vechten. Anders gezegd, elke identificatie die ik tegenkom is sterker dan de vorige identificatie ik heb onderzocht, doorzien en losgelaten.

De kracht die ontstaat vanuit een gevoel van minderwaardigheid

Een identificatie die mij op dit moment erg dwars zit is mijn neiging en drang om berichten voor andere mensen en Google te willen schrijven en publiceren. Ik vind schrijven erg leuk en ik leer er bovendien veel van om de inzichten die ik heb opgedaan nogmaals in mijn eigen woorden uit te drukken. Echter, er is een sterke kracht (lees: identificatie) in mijzelf aanwezig die ‘wil’ dat ik als persoon belangrijk, speciaal, bijzonder en uniek ben. Deze kracht probeert dat te bereiken door zo veel mogelijk interessante berichten met inzichten te schrijven en te publiceren voor een toekomstig fictief publiek om zodoende autoriteit, status en aanzien te verwerven. Deze neiging komt voort uit mijn gevoel van minderwaardigheid – het gevoel minder waard te zijn dan anderen, niet belangrijk te zijn en er niet toe te doen. Vandaar dat ik een aantal dagen ook weinig tot geen berichten heb gepubliceerd, omdat deze identificatie mij zo in de weg zit om een bericht te schrijven vanuitvoor en door mijzelf i.p.v. alleen maar voor anderen. ~ lzv