Waarom er geen meerdere paden naar ‘Verlichting’ bestaan

Leestijd: 2 minuten

21:30 – Bij de organisatie waar ik begin augustus ben weggegaan maken ze onderscheid tussen de weg en het pad naar ‘Verlichting’. Tot twee maanden geleden geloofde ik heilig in dat onderscheid, nu zie ik dat het complete onzin is. Het slaat nergens op. Het hele geloof in het onderscheid tussen de weg en het pad creëert de ervaring dat ik niet op mijn pad naar ‘Verlichting’ zit, waardoor ik er onbewust op probeer te komen, haha.

Ben je een oprechte ‘zoeker’ of niet?

Waar het in mijn beleving om gaat is of je een oprechte ‘zoeker’ bent of niet. Wil je de waarheid over jezelf en het Leven ten koste van alles weten? Als je deze vraag met ‘ja’ hebt beantwoord, dan zou je een oprechte ‘zoeker’ kunnen zijn. Ik gebruik bewust de woorden ‘kunnen zijn’, omdat een mooi antwoord geven natuurlijk niet genoeg is. Het gaat uiteindelijk om je gedrag in het echte Leven. Een echte ‘zoeker’ dient zijn focus en intentie naar het zoeken van de waarheid op orde te hebben. Als je focus en intentie niet in orde zijn, dan zal je de waarheid nooit realiseren en dus nooit ‘Verlichting’ bereiken. Verspilde energie en moeite dus.

De vraag die ik mijzelf vandaag stelde is of de ‘juiste’ focus en intentie niet al automatisch aanwezig in iemand zijn (lees: bij de geboorte meegegeven). Als ik kijk naar mijn eigen leven, dan heb ik sinds het begin van mijn twintiger jaren al de enorme drang gehad om de werkelijkheid te doorgronden, al verwoordde ik dat toentertijd zelf niet zo. Ik was enorm gedreven en gefocust om verder te komen en de aard van het Leven te leren kennen, alhoewel ik mij de afgelopen 15 jaar nog met een (extreem) sterk ego identificeerde, waardoor ik bijna altijd de verkeerde richting uit ging, haha.

De volgende vraag die ik mij stel is: zat ik sinds mijn begin twintiger jaren al op mijn pad naar ‘Verlichting’? Natuurlijk! Ik kan er ook nooit vanaf zijn geweest, haha. De ervaring dat ik niet op het pad naar ‘Verlichting’ zit/zat is onderdeel van het pad – ik ben er in werkelijkheid nog nooit een millimeter van het pad af geweest. Ik zou zelfs kunnen zeggen dat ik al sinds mijn geboorte op het pad naar ‘Verlichting’ zit. Of zelfs al ontelbare levens onderweg ben naar ‘Verlichting’.

Er bestaan geen meerdere paden naar ‘Verlichting’

Het hele idee dat er verschillende paden naar ‘Verlichting’ zijn en dat er onderscheid te maken is tussen het ene en het andere pad is allemaal gelul. Het is bedacht door ego’s om de enige echte zoektocht naar de waarheid uit de weg te gaan. Het idee dat er meerdere methodes zijn, dat er meerdere wegen zijn en dat er meerdere paden zijn naar ‘Verlichting’ is allemaal kletskoek van mensen die hun ogen dicht hebben en te bang zijn om ze open te doen. Dat is prima, maar komt niet aan met het gelul dat er meerdere paden naar ‘Verlichting’ zijn. Einde verhaal. ~ lzv