Wat is het ‘inner-weten’? En waarom is het zo belangrijk?

Leestijd: 4 minuten

Het belangrijkste leidende principe op weg naar een staat van menselijke volwassenheid en/of permanent non-duaal bewustzijn – ook wel ‘Verlichting’ genoemd – is het volgen van mijn ‘inner-weten’ of ‘innerlijk-weten’. De staat van ‘Verlichting’ is niet in woorden te vatten, omdat er op die ‘plek’ niets is. Vandaar dat verlichten altijd op een indirecte manier moeten uitleggen wat ‘Verlichting’ inhoudt en vaak werken met metaforen. Het is letterlijk onmogelijk om op een directe manier te zeggen wat ‘Verlichting’ is en waar ‘het’ te vinden is.

Het ‘inner-weten’ is ook niet op een directe manier uit te drukken

Wat voor ‘Verlichting’ geldt, geldt ook voor het ‘inner-weten’ of ‘innerlijk-weten’ dat ieder mens bezit. Omdat bijna iedereen de werkelijkheid interpreteert via het denken en daar betekenis aan ontleent, zijn de meeste mensen volledig afgesneden van hun ‘inner weten’ – zo kan het ervaren worden althans. Ze zijn volledig in de macht van het denken en zijn feitelijk verslaafd aan hun gedachten en emoties. Net zoals bij ‘Verlichting’ kan ik niet op een directe manier vertellen wat het ‘inner-weten’ is en waar ‘het’ te vinden is. Ik kan alleen op een indirecte manier ernaar wijzen en uiteindelijk zal ieder mens het ‘inner-weten’ in zichzelf moeten ontdekken en erop af leren stemmen.

‘Mijn waarheid’ is misleidend en werkt averechts

Een aantal jaren heb ik  – bij gebrek aan beter – de term ‘mijn waarheid’ gebruikt om iets van mijn ‘inner-weten’ of ‘innerlijk-weten’ uit te drukken, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat de term ‘mijn waarheid’ misleidend is en averechts werkt. De term ‘mijn waarheid’ veronderstelt namelijk dat er naast de absolute Waarheid nog een andere ‘waarheid’ bestaat op persoonlijk niveau, en dat is natuurlijk onmogelijk, onzin en duidelijk niet waar. Er bestaat één Waarheid en die is non-duaal, 1, en vrij van iedere interpretatie of betekenis. Zoals Jed McKenna zegt: “de Waarheid is het eenvoudigste wat er bestaat.” Probeer daar maar eens een speld tussen te krijgen 😉

Het probleem dat ontstaat bij het gebruik van de term ‘mijn waarheid’ is dat het ego ‘waarheid’ in zijn voordeel gaat gebruiken in plaats van als zwaard om zijn eigen illusies door te prikken en daarmee zichzelf stap voor stap om zeep te helpen – precies datgene waar Waarheid oorspronkelijk voor bedoeld is. Het gebruik van de term ‘mijn waarheid’ zorgt ervoor dat het ego ‘naar buiten’ gericht blijft en ervaringen in stand wil houden onder de noemer ‘ik leef mijn waarheid’, wat een ernstige vorm van misleiding en zelfbedrog is. Want wie maakt het onderscheid tussen wat wel of niet ‘mijn waarheid’ is? Juist, het ego en die heeft nou net alle belang om… zichzelf in stand te houden. Het gebruik van de term ‘mijn waarheid’ is dus misleidend, zelfbedriegend en werkt volledig averechts.

Het ‘inner-weten’ is niet te vatten of te begrijpen via het denken

Terug naar het ‘inner-weten’ 🙂 Het ‘inner-weten’ is niet te vatten of te begrijpen via het denken, en daarmee dus niet direct in woorden uit te drukken. Wat ik dus in dit bericht over het ‘inner-weten’ schrijf, dat is het in ieder geval niet. Het zijn namelijk mijn woorden die jij, de lezer, interpreteert met jouw denken. Het zijn dus niet mijn woorden met betekenis die je leest, maar die van jezelf. En je zal er zelf achter moeten komen wat ik bedoel met wat ik hier schrijf over het ‘inner-weten’ via je eigen directe ervaring. Daarnaast heeft elke poging om het ‘inner-weten’ te vatten of te begrijpen met het denken exact het tegenovergestelde effect; het brengt je alleen maar verder van het ‘inner-weten’ vandaan. Frustrerend hè 😉

Aanwijzingen om het ‘inner-weten’ in jezelf te ontdekken

De volgende indirecte beschrijvingen, metaforen en aanwijzingen kunnen je helpen om het ‘inner-weten’ of ‘innerlijk-weten’ te ontdekken en erop af te leren stemmen.

 • Het ‘inner-weten’ is een soort innerlijk kompas of wegwijzer.
 • Het ‘inner-weten’ is een soort zesde zintuig.
 • Het ‘inner-weten’ is altijd aanwezig en beschikbaar, ook al lijk je er geen toegang tot hebben of contact mee te hebben.
 • Het ‘inner-weten’ is het makkelijkst toegankelijk als:
  • Je helemaal in het NU aanwezig bent.
  • Je aanwezig bent in je lichaam en goed geaard bent.
  • Je je niet identificeert met gedachten, emoties, spanningen en/of andere lichaamssensaties.
 • Het ‘inner-weten’ ‘vertelt’ je wat je wel of niet moet ‘doen’ in een situatie of dat je een situatie helemaal uit de weg moet gaan.
 • Het volgen van je ‘inner-weten’ is ‘doen’ dat niet op angst gebaseerd is → oftewel ‘doen’ zonder te doen.
 • Het ‘inner-weten’ ‘vertelt’ je of iets wel of niet ‘klopt’ voor jou in een situatie.
 • Het ‘inner-weten’ dwingt nooit; het is meer een innerlijke raadgever die altijd beschikbaar is, maar welke je nooit verplicht bent om te volgen. Het is jouw eigen keuze om ernaar te luisteren of niet.
 • Het ‘inner-weten’ is een intern hulpmiddel dat je tot je beschikking hebt, maar welke niets met gedachten, emoties en gevoelens te maken heeft. Het ‘inner-weten’ kun je in je lichaam waarnemen en kan nog het best beschreven worden als ‘direct weten’.
 • Het ‘inner-weten’ kan zich manifesteren (maar dat hoeft niet) als een zachte, fluisterende – maar niet dwingende! – stem. Het ‘inner-weten’ is altijd te raadplegen via en in je lichaam.
 • Het ‘inner-weten’ in stemvorm liegt nooit en hoeft zichzelf niet te bewijzen met argumenten en redeneringen zoals het ego.

Waarom is het ‘inner-weten’ zo belangrijk?

Op basis van mijn eigen persoonlijke ervaringen in het leven heb ik de conclusie getrokken dat het volgen van gedachten en gedachtepatronen, maar ook het waarheid verlenen aan emoties en gevoelens die ik heb ervaren, vroeg of laat uitmondt in ervaringen met veel pijn en lijden. Anders gezegd, ik luisterde naar (lees: geloofde) de stemmetjes in mijn hoofd en vertrouwde daar volledig op, wat keer op keer resulteerde in ervaringen vol met onvrede, onrust, spanning, stress, pijn en lijden. Kortom, gedachten, stemmetjes in mijn hoofd en emoties/gevoelens zijn bijna nooit goede wegwijzers en wijzen mij bijna altijd de ‘verkeerde’ weg.

Inmiddels ben ik erachter dat als ik het ‘inner-weten’ of ‘innerlijk-weten’ durf te volgen, ik leer vertrouwen op mijzelf en ik zodoende altijd precies krijg ‘wat ik nodig heb’. Niet dat ik vanuit angst ergens naar op zoek ben, maar dat ik er als het ware plotseling en toevallig tegenaan loop. Mijn ervaring is dat het volgen van mijn ‘inner-weten’ op lange termijn leidt tot een leven dat het beste bij mij past en waarin ik het meest gelukkig ben.

Wat betreft het realiseren van de staat van menselijke volwassenheid en/of ‘Verlichting’ is het leren kennen van het ‘inner-weten’ en er vervolgens op af leren stemmen onontbeerlijk. Zonder het ‘inner-weten’ in jezelf ontdekt te hebben is het onmogelijk om de staat van menselijke volwassenheid of ‘Verlichting’ te bereiken. Als ik dit zo lees dan is het leren kennen van het ‘inner-weten’ iets waar ik de hoogste prioriteit aan zou geven als onwetend mens. Het maakt namelijk alle verschil van de wereld; het ervaren van een hemel of een hel op aarde. ~ lzv

Een reactie op “Wat is het ‘inner-weten’? En waarom is het zo belangrijk?

 1. Beste, ik ken/vind je naam niet, dank voor het delen van je transformatie proces… ik ontdekte net je website via een zoektocht naar ‘ontkenning van behoeften’, een term die een vriend met me deelde.

  Nu over bovenstaand onderwerp heb ik een pertinente vraag op heden, voor mij zelfs de meest belangrijke in het ‘nu’.

  Ik denk dat er 2 innerlijke stemmen zijn die erg gelijkaardig aanvoelen….
  het ene is eerder op basis van je onderbewuste … op basis van je trauma’s en verleden…
  De andere is het universele bewustzijn of je hogere zelf of…
  Enig idee hoe je het verschil kan voelen tussen de twee? Want ik wil de 2e stem volgen maar niet de 1e.
  Alvast bedankt om je mening te delen.

Reacties zijn gesloten.