6 redenen waarom ik geloof dat ik (nog) iets moet doen

Leestijd: 2 minuten

19:00 – Ik geloof nog steeds dat ik elke dag (nog) iets moet doen, wat ik als een ontzettend sterk controlemechanisme van het ego ervaar. Ik blijf geloven dat het hiernu niet goed is en dat er een probleem opgelost moet worden. Een paar dagen geleden heb ik een bericht gepubliceerd over het verschil tussen een intentie hebben om iets te doen en een probleem. In dit bericht kom ik tot de conclusie dat ik met het creëren van een probleem – ten opzichte van een intentie hebben om iets te doen – de confrontatie met mijn eigen angst om te falen vermijd en eventuele lastige en moeilijke situaties – die zouden kunnen ontstaan als een gevolg ‘vergeten zijn’ of ‘niet gehandeld hebben’ – uit de weg ga. Bij de zes onderstaande redenen waarom ik geloof dat ik (nog) iets moet doen speelt dezelfde ‘motivatie’ een rol.

  1. Als ik mij voorneem iets te doen tegen mijn ‘inner-weten’ in, dan creëer ik automatisch controle en focus op het zelfverzonnen egodoel.
  2. Als ik dingen tegen mijn gevoel in (blijf) doe(n), dan creëer ik automatisch controle en focus op het zelfverzonnen egodoel.
  3. Ik blijf continue nieuwe dingen en activiteiten verzinnen die gedaan moeten worden, waarmee ik continue probeer controle te houden over mijzelf en het Leven. Ik geloof dat als ik niets meer verzin en doe, dan zal er ook niets meer gebeuren/gedaan worden en dan loopt alles in de soep en gaat alles fout, zie ook dit bericht.
  4. Als ik mij voorneem om iets te doen op basis van ‘inner-weten’, dan kan ik het blijven uitstellen om controle en focus te creëren én te houden op het zelfverzonnen doel.
  5. Als ik mij voorneem om iets te doen op basis van ‘inner-weten’, dan geloof ik regelmatig dat ik het hiernu direct moet doen, want dan heb ik zekerheid dat er niets meer fout/mis kan gaan → dan kan ik niets meer fout/mis doen.
  6. Als ik mij voorneem om iets te doen op basis van ‘inner-weten’ op een later tijdstip, dan blijf ik de hele tijd op dat tijdstip focussen zodat ik bijvoorbeeld de afspraak niet mis. Het liefst heb ik helemaal niets op de planning staan, dan kan er ook niets fout/mis gaan → dan kan ik niets fout/mis doen.

~ lzv