Aandachtig luisteren en focussen op de ander als controlemechanisme

Leestijd: 3 minuten

19:30 – Vandaag heb ik een wandeling met mijn moeder en haar hond gemaakt. Ze is speciaal vandaag naar mij toe gekomen en heeft er 60 km heen en terug voor gereden. Ze woont namelijk in de stad waar ik tot vorig jaar ook een groot deel van mijn leven heb gewoond, maar nu niet meer 🙂

Menselijke contact in het algemeen en het contact met mijn moeder in het bijzonder heb ik altijd als erg lastig ervaren. Ik geloofde altijd dat het voor een groot gedeelte aan de anderen en mijn moeder lag, maar inmiddels weet ik wel beter, haha. Het contact met mijn moeder is het laatste jaar enorm verbeterd. Enerzijds heeft zij zich enorm ontwikkeld en is ze relaxter en minder rigide geworden, anderzijds heb ik minder oordelen over het gedrag van mijn moeder en leg ik mijzelf minder voorwaarden op. Kortom, we hebben allebei de moeite genomen om naar onze houding en gedrag te kijken en deze waar nodig te veranderen. En dat betaalt zich uit in liefdevoller en meer ontspannen contact.

Mijzelf zijn bij anderen is nog steeds lastig

Mijzelf bij een ander zijn is voor mij nog steeds ontzettend moeilijk. Het is makkelijk om mezelf te zijn als ik alleen ben, maar met/bij een ander word ik flink op de proef gesteld, logisch. Eén van de contacten waar ik het meeste moeite mee heb gehad is mijn moeder. Ook dat is waarschijnlijk logisch, omdat het de vrouw is die mij met al haar liefde heeft opgevoed, maar hier en daar onbewust ook een steekje heeft laten vallen. Het opvoeden van kinderen is ontzettend moeilijk, zeker als alleenstaande moeder, dus wat dat betreft diep respect voor mijn moeder hoe ze dit voor elkaar gekregen heeft.

Wat ik tijdens het wandelen in mijn gedrag opmerkte is dat ik nog steeds erg gericht ben op wat mijn moeder zegt en verteld. Ik luister aandacht naar haar en blijf luisteren, waarbij ik niet meer aanwezig ben in/bij mijzelf, maar volledig op haar ben gefocust en gericht. Het is een egovalkuil waar ik vaker in trap in het contact met anderen. Het is alsof ik intuïtief aanvoel wat de ander graag wil en ik ga daar vervolgens onbewust in mee. Ik zou ook kunnen zeggen dat ik nog steeds goedkeuring en waardering van mijn moeder wil en daarom zo gefocust naar haar blijf luisteren, ook al vind ik het onderwerp bijvoorbeeld minder of niet interessant (meer).

Twee jaar geleden zou ik zeggen dat het aan mijn moeder ligt en dat ze verhalen verteld die niet interessant zijn en dat zij moet veranderen, haha. Ondanks dat wat zei vertelde misschien niet altijd even interessant voor mij is, ben ik niet verplicht om zo gefocust op haar te zijn dat ik niet meer aanwezig ben in mijzelf. Het is een oud egopatroon dat valt onder het afweermechanisme ‘valse hoop’ waar ik in het contact met anderen nog steeds in terug kan vallen.

Mijn angst om te falen en het verkeerd te doen

Het is natuurlijk makkelijk om mijzelf helemaal op een ander te focussen en vervolgens te zeggen dat de ander geen interessante verhalen vertelt en dat de ander moet veranderen, terwijl ik weinig tot niets van mijzelf laat zien. Ik focus mij op een ander om controle te houden over datgene ‘wat er uit mij wil komen’, wat ik werkelijk wil zeggen en hoe ik mij werkelijk wil gedragen. Continue focussen op én de aandacht verleggen naar een ander is een controlemechanisme van het ego om (later) datgene te krijgen wat ik denk nodig te hebben. De andere kant van deze medaille is dat ik niets ‘fout’ en ‘verkeerd’ kan doen omdat ik volledig gefocust ben op de ander. Lekker makkelijk. In essentie is het mijn angst om te falen en het verkeerd te doen – in dit geval bij mijn moeder – die weer de kop op steekt. Hardnekkige shit. ~ lzv

Een reactie op “Aandachtig luisteren en focussen op de ander als controlemechanisme

  1. Waarschijnlijk ook gewoon een drang om je moeder een goed gevoel te geven (wat je goed kan aanvoelen vanuit je hoogsensitiviteit) als bespiegeling hoe je jezelf een goed gevoel probeert te geven. M.a.w je probeert de ander te geven wat je zelf nodig denk te hebben.

Reacties zijn gesloten.