De eeuwige zoektocht naar de Waarheid en ‘mijzelf’ zonder einde

Leestijd: < 1 minuut

11:00 – Ik merk dat ik het doen van spiritueel zelfonderzoek als middel tot doel heb verheven. Ik wijd mijn leven op dit moment aan het zoeken naar de Waarheid en daar besteed ik vrijwel al mijn tijd aan. Wat ik echter in mijzelf bespeur is dat ik veel ‘normale’ activiteiten als onzinnig, nutteloos en tijdverspillend bestempel. Hierbij kun je denken aan met iemand afspreken, een boek voor mijn plezier lezen, de tuin doen, naar een concert gaan, sporten, etc. Het lijkt alsof ik van mijzelf (lees: het ego) niet van het Leven mag genieten, maar dat ik moet blijven zoeken naar de Waarheid en deze moet realiseren, want dan zijn al mijn problemen opgelost en ben ik tevreden en gelukkig. Niet dus…

Het is natuurlijk het ego wat ‘normale’ activiteiten als onzinnig, nutteloos en tijdverspillend bestempelt, puur en alleen om controle te houden en zijn eigen overleving veilig te stellen. Dat ik spiritueel zelfonderzoek als middel tot doel heb verheven is een enorme egovalkuil tijdens mijn zoektocht. Zelfonderzoek is ontzettend belangrijk, maar kan nooit een doel op zich zijn of worden, omdat ik dan eeuwig blijf zoeken naar de Waarheid en ‘mijzelf’.

Het moeilijkste van het zoeken naar de Waarheid en ‘mijzelf’ vind ik niet het doen van spiritueel zelfonderzoek en het doorzien van overtuigingen, maar het werkelijk loslaten van de overtuigingen die ik heb doorzien en de Leegte (lees: de realiteit) hiernu accepteren. In de praktijk betekent dit dat ik altijd mijn ‘inner-weten’ moet leren durven volgen en dat ik ophoud met het volgen van gedachten en gedachtepatronen die het ego voeden en van nieuwe energie voorzien – zie ook het egovliegwiel-principe. ~ lzv

3 reacties op “De eeuwige zoektocht naar de Waarheid en ‘mijzelf’ zonder einde

 1. Je blijft vast zitten in de paradox. Het lijkt een verslaving geworden. Zoals je zegt een excuus om van het hiernu te blijven vluchten, om de controle te houden, om een doel in het leven te hebben.

  Je eindigt met “ophoud met het volgen van gedachten en gedachtepatronen die het ego voeden” -> hoe ? Zeker door weer de onwaarheid ervan in te zien ? hahaha

  M.a.w. Je denkt weer een oplossing te zien, maar die oplossing houd het probleem waarschijnlijk alleen maar in stand.

  • Pfff… Heel frustrerend het zoeken naar de waarheid en ‘mijzelf’. Man man man.

   Ja, ik geloof dus dat als ik elke uitgaande ‘beweging’ van het denken doorzie (dus doorzien dat het mij niets oplevert), dat ik op die manier de identificatie met het denken langzaamaan doorbreek. Echter, het aantal overtuigingen wat ik uit ‘moet’ werken neemt sneller toe dan dat ik de mogelijkheid en de tijd heb om ze allemaal uit te werken. Het is simpelweg gewoon teveel werk voor in 1 leven.

   Dus waar ik duidelijk moeite mee heb is de juiste overtuiging kiezen om uit te werken. Ik heb er nu drie van jou gekregen, laat ik daar eerst maar eens mee beginnen…

   • hahahaha.
    Je voelt een probleem -> er is een oorzaak -> identificatie met het ego -> ik geloof een onware overtuiging -> ik moet de overtuiging doorzien -> er zijn teveel overtuigingen -> ik moet de juiste vinden en die doorzien -> geen probleem.

    Zelfde cirkel 🙂
    Wat is het doel van een overtuiging doorzien ? Het helpt het hiernu te accepteren. Dat je niet blijft vluchten voor je (negatieve) gevoelens/emoties.
    Als je het dan gaat gebruiken als excuus om niet je negatieve gevoelens/emoties te voelen ben je een nep-zoeker op zoek naar een goed gevoel , een mooie ervaring.

    Wat is de waarheid ? Je voelt een probleem -> er is geen probleem.
    M.a.w voel je gewoon ….. hoe je je voelt 🙂 klaar…. :-))

    Het ego is een probleem. -> Is dat waar ?

Reacties zijn gesloten.