De emotie encyclopedie van Vera Helleman is misleidend en onwaar

Leestijd: 3 minuten

18:30 – Vera Helleman is ongekend populair in het spirituele circuit van Nederland en België. Misschien zelfs ook in andere landen, dat weet ik niet. Heel veel mensen lopen weg met Vera Helleman omdat ze zo ‘wetend’, ‘voelend’ en ‘belevend’ is. Deze drie bestempelingen heb ik uit een positieve recensie over Vera Helleman gehaald, omdat ik ze kenmerkend vind hoe mensen tegen haar aankijken.

Vera Helleman heeft de waarheid niet gerealiseerd

Ik weet niet of Vera Helleman zelf ooit het woord ‘Verlichting’ met betrekking tot haarzelf in de mond heeft gehad, maar ik ga nu bewijzen dat ze niet de waarheid heeft gerealiseerd en dus niet ‘Verlicht’ is. Het is zelfs vrij gemakkelijk om te laten zien.

Eind 2017 heeft Vera Helleman ‘De emotie encyclopedie’ uitgebracht en dat boek ga ik gebruiken om te bewijzen dat ze niet helder ziet. De volgende tekst staat als beschrijving bij het boek ‘De emotie encyclopedie’ op haar website:

“Emoties leiden ons, helpen ons herstellen of stappen te zetten en geven informatie over wat ons ware zelf aangeeft dat we nu nodig hebben. Ze geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld. Door dit te begrijpen leren we communiceren met ons diepste zelf en kunnen we ons overtuigingengereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn. Hierdoor zullen wij een leven aantrekken dat meer uitgelijnd is met ons diepste wezen en kan ons volste potentieel naar buiten komen.” ~ Vera Helleman

'De emotie encyclopedie' van Vera Helleman ~ Leven zonder vragen

‘De emotie encyclopedie’ van Vera Helleman is misleidend en onwaar.

Vera Helleman begint haar beschrijving met dat emoties ons leiden, ons helpen herstellen of ons helpen stappen te zetten. Hier gaat ze al direct de mist in. Emoties zijn namelijk het gevolg van overtuigingen die je gelooft en zijn daarmee dus een belangrijk onderdeel van het ego. Vera zegt in haar eerste zin direct dat emoties betekenis hebben en dat emoties belangrijk zijn. Natuurlijk hebben ze betekenis, maar alleen in de dualiteit! Door aandacht te schenken aan emoties en proberen de betekenis ervan te ontrafelen zal je de identificatie met het ego alleen maar versterken. Het is het ego dat zijn eigen emoties betekenis wil geven en zijn eigen emoties wil begrijpen en verklaren. Net zoals alle overtuigingen zijn alle emoties absoluut onwaar → emoties hebben geen betekenis buiten het ego.

In het tweede deel van de eerste zin schrijft Vera Helleman dat emoties informatie geven over wat ons ware zelf aangeeft dat we nu nodig hebben. Ik weet dat sommige ‘Verlichten’ zoals Mooji ook de term ‘ware zelf’ gebruiken, maar ik vind de term misleidend en praktisch nutteloos. Afgezien daarvan schrijft Vera dat ons ware zelf via emoties aangeeft wat we nu nodig hebben, huh?! Lees ik dat goed? Dus het Geheel of het Ene Ding – ik weiger de term ‘ware zelf’ te gebruiken – heeft iets nodig Vera? Haha. Hoe kan het Geheel of het Ene Ding nu een behoefte hebben? Hoe kan het Geheel of het Ene Ding nou iets nodig hebben? Dat slaat toch helemaal nergens op. De enige die gelooft dat er hiernu een probleem is en die hiernu denkt wat nodig te hebben is het ego.

Nu volgt het derde argument om te laten zien dat Vera Helleman niet ‘Verlicht’ is. Ze maakt in haar tweede zin onderscheid tussen een binnenwereld en een buitenwereld. Ik vind het echt lachwekkend. Als je de dualiteit van het ego werkelijk hebt doorzien, dan realiseer je je ook dat er geen onderscheid (meer) is tussen een binnenwereld en een buitenwereld. Het afgescheiden zelf is opgehouden te bestaan, waardoor er alleen maar eenheid is → binnen en buiten is één → de realiteit is: ‘er is niks’.

Tenslotte een laatste argument om te laten zien dat Vera Helleman helemaal de plank misslaat. Ze schrijft in de derde zin dat door emoties te begrijpen we leren communiceren met ons diepste zelf. Waarom zou een ‘Verlichte’ in hemelsnaam willen communiceren met zijn diepste zelf? Wie is diegene die met zijn of haar diepste zelf communiceert of wil communiceren? Natuurlijk, het ego! Het Geheel of het Ene Ding is letterlijk niet in staat om met zichzelf te communiceren omdat de hele dualiteit is weggevallen. Er is geen ‘ander’ of ‘iets’ meer waarmee gecommuniceerd kan worden. Dus zolang je je nog ergens bewust van bent, zit je vast in de dualiteit – en Vera dus blijkbaar ook 🙂

Eindconclusie: Vera Helleman is niet ‘Verlicht’

Vera Helleman mag een fantastische vrouw zijn met allemaal bijzondere eigenschappen en vaardigheden, maar ze heeft duidelijk niet de waarheid gerealiseerd → Vera Helleman is dus niet ‘Verlicht’. ~ lzv

11 reacties op “De emotie encyclopedie van Vera Helleman is misleidend en onwaar

 1. Wie noemt haar ‘verlicht’?

  Je schrijft: Ik weet niet of Vera Helleman zelf ooit het woord ‘Verlichting’ met betrekking tot haarzelf in de mond heeft gehad, maar ik ga nu bewijzen dat ze niet de waarheid heeft gerealiseerd en dus niet ‘Verlicht’ is. Het is zelfs vrij gemakkelijk om te laten zien.

  Je stijl van schrijven ervaar ik zelf ook niet als erg liefdevol of verlichtend. Maar ja, ook dat kan uiteraard weggepoetst worden over een betoog over non-dualistich denken en mijn gebrek daaraan.

  Met welke draak ben jij aan het vechten?

  Leven en laten leven. Ieder zijn ding!

 2. Wat grappig, heb net gereageerd op een “blog” van haar. T lijkt erop dat mijn reactie niet geplaatst wordt.
  De ellende van denken dat je t weet is dat je gaat verkondigen, je stelt geen of weinig vragen meer. Er zit geen leerling meer in de persoon of in ieder geval te weinig. Stel je bent echt verlicht, zit de wereld hier op te wachten? Op de stoep gaan zitten en de wereld aanschouwen vanuit verlichting, wat een kunst. De duale wereld staat er slecht voor, er zijn er die denken dat t aan t verschuiven is. Ik ervaar t anders, t projecteren of wat dan ook gaat gewoon lekker door. Gemiddeld genomen, als puntje bij paaltje komt, is er desinteresse wat de klok slaat. Schijn regeert, meestal onbewust, etcetera , bla bla bla , mijn rode draad? wat ik vind blijf ik aan de kaak stellen, waarom? Er is al propaganda genoeg, zoiets… Groeten

 3. Het positieve = Vera = zuiver

  Iets dat positief werkt dat misschien onwaar is, doet meer goeds dan dat wat waar is zonder enig effect.

  • Het positieve is onderdeel van de duale werkelijkheid van het ego. Het positieve kan alleen bestaan bij gratie van het negatieve.

   Waar jij naar op zoek lijkt te zijn is een goed gevoel of gelukkig zijn o.i.d. en dat is niet wat drijft in mijn zoektocht. Ik zie dat het ego in de kern zelfsaboterend en zelfafwijzend is, en – in mijn geval – ontzettend veel spanning, stress en pijn lijden veroorzaakt. Voor mij is het ego nutteloos en het loslaten van de ervaring dat ik een afgescheiden persoon ben in een zelfverzonnen werkelijkheid neem ik op de koop toe.

   Zelfacceptatie is voor mij het enige dat er toe doet. En dat betekent dat ik het ego achter mij zal moeten laten en de waarheid zal moeten accepteren dat er niets anders is/bestaat dan ‘ik’ als de Eenheid, het Geheel, Bewustzijn. Dat is de prijs die ik bereid ben te betalen, omdat voor mij niets boven zelfrealisatie gaat. De rest is alleen maar ontkenning, zelfbehoud en afleiding. En Vera – hoe zuiver ze ook mag zijn/lijken – is onderdeel van het probleem dat ik ervaar.

   Take care,
   ~ lzv

 4. U gaat uit van een “ongelijk hebben versus gelijk hebben” perspectief. Een dualistisch concept wat dus evenmin op verlichting duidt.

  Zowel u, als Vera Helleman gaan uit van een basis aanname. Beiden zijn niet volledig te bewijzen, daarom zijn het dan ook aannames.

  Er zijn vele paden en we bewandelen niet allemaal hetzelfde pad. Mijn pad is niet beter of slechter dan de uwe, slechts anders. Het gaat om de reis, niet om het bereiken van een einddoel. Zo lang mensen maar op pad zijn en open blijven staan voor andere mogelijkheden.

  Het zou u sieren minder uit te wijden over vermeende fouten vzn anderen, maar u richten op uw eigen onvolmaaktheden. Daarin ligt uw groei.

  • Het feit dat ik een dualistisch concept gebruik om een bewering van een ander te ontkrachten kan altijd alleen wijzen naar de waarheid, namelijk dat er niets te weten valt en dat niets van zichzelf betekenis heeft. Het ego geeft zichzelf en zijn zelfverzonnen werkelijkheid betekenis door van alles over zichzelf en zijn werkelijkheid te geloven. De waarheid is: er is/bestaat niets, behalve de Eenheid, het Geheel, Bewustzijn of hoe je het ook wilt noemen.

   Afgezien van het feit dat ik de waarheid (nog) niet gerealiseerd heb hiernu (en dus niet hiernu bewust ‘Verlicht’ ben), kan een ‘Verlichte’ prima beweringen van anderen op waarheid toetsen. Uiteraard is het gebruikte concept of gereedschap absoluut onwaar, maar het kan dienst doen om een andere bewering, overtuiging, identificatie, geloof, etc. te ontkrachten en te doorzien. Niets meer, niets minder.

   Als ik bijvoorbeeld geloof dat alle zwanen wit zijn, dan hoef ik alleen maar te bewijzen dat er één zwarte zwaan bestaat. Bewijs ik hiermee dat er zwanen bestaan? Nee, ik heb alleen bewezen dat niet alle zwanen wit zijn. En daarmee heb ik één overtuiging ontkracht en doorzien. Bewijzen dat er helemaal geen zwanen bestaan vereist weer een andere aanpak snap je?

   Wat betreft al die vele paden, dat is ook weer een mooie illusie waar jij en vele anderen in geloven. Er zijn vele ego’s en die ervaren allemaal verschillende subjectieve werkelijkheden. En allemaal geloven ze dat er vele verschillende paden zijn die leiden naar ‘Verlichting’. De waarheid is dat er alleen maar eenheid is/bestaat, hoe kan er dan überhaupt sprake zijn van een pad?

   Het enige wat je zou kunnen zeggen vanuit het egoperspectief, is dat het ego allerlei ervaringen heeft op zijn ‘pad’, maar dat het zich meer en meer realiseert dat er helemaal geen pad is/bestaat. Als je gelooft dat er een pad bestaat en je wil de waarheid realiseren, dan zal je het pad waar je je op lijkt te begeven achter je moeten laten –> ken geen betekenis meer toe aan je gedachten, gevoelens en afweren, maar leer vertrouwen op je ‘inner-weten’.

   Zie: http://www.levenzondervragen.nl/2018/09/wat-is-het-inner-weten-en-waarom-is-het-zo-belangrijk/

   En: http://www.levenzondervragen.nl/tag/inner-weten/

   Het pad is een afweermechanisme (nastreven van een goed gevoel in de toekomst = ‘valse hoop’) van het ego om zichzelf betekenis te geven dat het ergens heen aan het gaan is, dat het ego ergens op weg naartoe is (= illusie van controle). Maar er is/bestaat geen ‘hier’ en ‘daar’, dus waar wil je in godsnaam heen? Er bestaat alleen de waarheid van hiernu 😉

 5. Dit artikel lijkt een beetje een poep verhaal en lijkt vooral een keihard oordeel te hebben, ik heb niet echt het idee dat de schrijver het boek überhaupt gelezen heeft.

  Het verhaal lijkt geschreven vanuit de overtuiging en de keiharde mening van de schrijver, en zegt naar mijn idee vooral wat over zijn of haar manier van denken. Ik heb niet echt het idee dat ik te maken heb met een verlicht persoon, in termen van de schrijver zelf geschreven dan. In het verhaal word vooral gesproken over dat Vera Helleman niet verlicht is en blijkbaar moet je verlicht zijn om een boek in dit genre te schijven, klinkt als een oordeel?

  Ik ben benieuwd of de schrijver ook een boek heeft waar die even haarfijn in uitlegt hoe het volgens hem of haar wel werkt.

  Kusjes en veel liefde Dennis

 6. Haha we beleven niet deze realiteit om ” verlicht ” te zijn.. nouja het mag.. we beleven het om mens te zijn , met op allelei manieren spelen met je ego en zinloze waarde aan dingen te labelen. Helemaal vrije keus om te herkennen , (te groeien ) in wat voor jou persoonlijk interessant lijkt /goed voelt .
  Maar zo zie ik het.. en er is niet 1 waarheid /realiteit, dus doe er mee wat je wil

 7. Waarom een heel artikel om aan te tonen dat iemand niet verlicht is? De meeste mensen zijn niet verlicht. Zo ook de schrijver van dit artikel, want een verlicht persoon zou dit niet schrijven. Geeft niet, we zijn allemaal mens. En veel mensen hebben blijkbaar baat bij het boek van Vera, van wie ik ook nog nooit gehoord had tot vandaag. Wat fijn voor ze.

 8. Ja, wat is de gedachte achter deze blog?

  Hoe dan ook sla je de plank mis. Emoties en gevoelens zijn twee verschillende dingen die jij door de war haalt. Jammer dus. Ik voel me niet verlicht.

 9. Hallo meneer of mevrouw,
  Met wie heb ik het genoegen?
  U uit zich met een helder oordeel over een persoon die ik overigens ook nog niet ken. Vera Helleman heb ik net gegoogeld. Nooit van haar gehoord. Uw bewering dat de emotie encyclopedie van Vera Helleman is misleidend en onwaar is, is interessant maar wat heb ik eraan als u zelf niet uw betoog signeert. Wat moet ik hieruit leren? Dat zij misschien misleidend is, is uw goed recht om te vinden. Maar waarom reageert u niet met open vizier? Waarom anoniem? Ik zal mijn naam noemen. Ik benieuwd of u reageert. Suzanne Snijders

Reacties zijn gesloten.