Notitie

De ervaring hiernu wijst direct naar de overtuiging

Leestijd: < 1 minuut

Regelmatig vind ik het lastig om te bepalen welke overtuiging de blokkade en lichamelijke spanning veroorzaakt die ik hiernu ervaar, omdat ik niet altijd actieve gedachten heb die een aanwijzing kunnen geven om welke overtuiging(en) het gaat. De ‘fout’ waar ik mijzelf nog regelmatig op betrap is dat ik ga zoeken naar de overtuiging, in plaats van gewoon te beginnen met het beschrijven van mijn directe ervaring hiernu en die te gebruiken als ingang van mijn onderzoek.

Het idee dat ik niet achter de oorzaak/reden van een identificatie met het ego kan komen is onzin en weer een overtuiging op zichzelf. Het denken is een geniaal instrument, maar het leidt mij steevast de verkeerde kant op, weg van de oorzaak/reden op zoek naar een antwoord of oplossing. Het denken zelf is altijd het probleem. Wat ik hiernu geloof is het probleem dat ik hiernu ervaar. De ervaring hiernu wijst direct naar de overtuiging die ik geloof. Wat dat betreft is – zoals in veel boeken met wijsheid staat – het Leven vele malen simpeler en eenvoudiger dan ik mij kan voorstellen. Ik maak het mijzelf regelmatig nog zo ongelooflijk en onnodig moeilijk. ~ lzv

Interessant artikel om te lezen: ‘Alleen de ongedifferentieerde realiteit is waarheid’.

2 reacties op “De ervaring hiernu wijst direct naar de overtuiging

 1. Je valt weer terug in je oude patronen. Je hebt nog moeite met het loslaten van de kennis die je dacht te hebben opgedaan.
  Je voelt een probleem -> er is een oorzaak -> identificatie met het ego -> ik geloof een onware overtuiging -> ik moet de overtuiging doorzien -> geen probleem.

  Je blijft vastzitten in de illusie van het denken. (zoals alle zoekers) Zoals je weet zijn er oneindig veel overtuigingen als oorzaak te verzinnen. Via die weg is het dus onmogelijk. Het gaat om het doorzien van de illusie van het voelen.

  “ik voel een probleem” -> Is dat waar ?

  Daarnaast: “identificatie met het ego”. Wat is dat ? Wat betekent dat ?

  • Hoi Edwin,
   Je hebt helemaal gelijk, zo ervaar ik het zelf ook. Naar aanleiding van je bericht realiseer ik mij dat ik weer waarheid toeken aan de gevoelens en spanningen die ik hiernu ervaar, waarna ik de reden/oorzaak probeer te vinden van wat ik voel. Een vicieuze cirkel…
   Bedankt voor je twee tips om uit te werken!

Reacties zijn gesloten.