Video

Het ego kan onmogelijk volmaaktheid accepteren & het ego is een kanker

Leestijd: < 1 minuut
Agent Smith Interrogation

20:00 – Deze video bevat drie fragmenten uit de film The Matrix die drie belangrijke eigenschappen van het ego/het denken duidelijk maken:

  1. Het ego/het denken kan onmogelijk een realiteit accepteren die volmaakt en ‘goed’ is van zichzelf. Een realiteit waar geen problemen bestaan en waar niets mis (mee) is wordt simpelweg niet geaccepteerd → de aard van het ego/het denken is problemen creëren, problemen waarnemen en problemen oplossen tot in het oneindige.
  2. Het ego kan geen natuurlijk evenwicht vinden met zijn interne of externe (leef)omgeving. Het ego is continue in strijd met alles wat het waarneemt en valt continue alles aan om te overleven: emoties, gevoelens, gedachten, het lichaam, andere mensen, de fysieke leefomgeving, de planeet en het valt zelfs zichzelf aan zolang het maar kan overleven. In tegenstelling tot wat mr. Smith beweert zijn mensen niet het probleem van deze planeet, nee, het ego is het virus en de kanker van deze planeet – het ego is het virus en de kanker van mijn werkelijkheid welteverstaan 🙂
  3. Het ego/het denken is de structuur van mijn gevangenis.

Hoe slim ik ook probeer te zijn met mijn verklaringen en ladingen aan inzichten, ook dit is allemaal onderdeel van het ego. De enige manier waarop ik kan winnen is door telkens te verliezen. De enige manier waarop ik ‘mijzelf’ kan leren kennen is door telkens te verliezen, door telkens iets van mijzelf zoals ik mijzelf ken op te geven. Hoe dit spel ook eindigt, ik verlies altijd. Ik geloof namelijk dat ik het ego ben. ~ lzv