Het Universum werkt mij tegen en ik moet elk moment ‘juist’ handelen

Leestijd: 2 minuten

21:00 – Wat ik telkens nog steeds een vreemde ervaring vind is de bewustwording van een overtuiging waar ik al langer in mijn leven last van had – maar dus niet bewust van was, nadat ik andere overtuigingen heb doorzien en losgelaten. Natuurlijk spiegelt mijn werkelijkheid mijn overtuigingen – mijn werkelijkheid is immers mijn projectie, maar als je als mens zoveel overtuigingen gelooft, dan ontvouwt het proces van doorzien en loslaten van overtuigingen zich blijkbaar ook op een bepaalde wijze.

Twee overtuigingen die mij flink ’tegenwerken’

Ik heb op dit moment twee overtuigingen waar ik mij recentelijk bewust van ben geworden die mij op dit moment flink tegenwerken. Natuurlijk kunnen overtuigingen mij niet tegenwerken; ik moet mezelf ermee identificeren om de ervaring van tegenwerking te kunnen hebben. In werkelijkheid zit ik mijzelf natuurlijk alleen maar in de weg, haha. Het is grappig om waar te nemen hoe ik (lees: het ego) altijd anderen, situaties, omstandigheden en het Leven de schuld geef van mijn problemen die ik hiernu ervaar. Het is hilarisch om waar te nemen dat het ego niet automatisch in staat is om naar zichzelf te kijken en altijd de neiging heeft om de oorzaak ‘buiten zichzelf’ te zoeken, behalve als het er bewust voor kiest – zoals ik nu doe met het zoeken naar de Waarheid. Dit zijn de twee overtuigingen waar ik op dit moment mee worstel:

  1. Het Universum of het Leven werkt mij (lees: het ego) tegen.
  2. Ik (lees: het ego) moet altijd ‘juist’ handelen, omdat er op elk moment maar één ‘juiste’ keuze is/bestaat.

Ik heb mijn hele leven al moeite met het maken van keuzes. Ik was in de veronderstelling dat dit hoort bij mijn sterrenbeeld als Weegschaal, maar inmiddels ben ik erachter dat het probleem eerder geworteld is in mijn lage zelfbeeld, mijn gevoelens van minderwaardigheid en het gebrek aan vertrouwen in mijzelf en het Leven.

Het is natuurlijk ironisch dat ik geloof dat het Universum of het Leven tegen mij werkt. Immers, als ik het Geheel, het Ene Ding of Bewustzijn ben, dan kan ik mijzelf natuurlijk onmogelijk tegenwerken. Hoe kan namelijk iets dat bestaat uit één geheel of één ding zichzelf nu tegenwerken? Dat is onmogelijk. Conclusie: ik (lees: het ego) werk mijzelf tegen en ervaar dit continue, alleen projecteer ik de tegenwerking op het Universum of het Leven zelf, haha. Zo makkelijk doorzie ik deze overtuiging natuurlijk niet, ik zal er de komende dagen de tijd voor nemen om haar volledig te doorgronden.

De tweede overtuiging waar ik mee worstel heb ik klakkeloos als ‘waarheid’ uit een van de boeken van Jed McKenna overgenomen, haha. Vanuit het absolute perspectief zou het best kunnen zijn dat een ‘Verlichte’ ieder moment ‘juist’ handelt – wat daar ook mee bedoeld wordt, maar ik heb er een persoonlijke waarheid van gemaakt. Hierdoor maak ik het mijzelf continue enorm lastig om elk moment de perfecte en ‘juiste’ keuze te bepalen, terwijl ik er al zoveel moeite mee heb. Ik veroordeel mijzelf keer op keer om geen foute keuzes te mogen maken, omdat ik elk moment de perfecte en ‘juiste’ keuze in het Leven moet maken. Dit heeft echt absoluut niets met Liefde voor mijzelf en het Leven te maken. Jezus, wat een extreme overtuiging is dit. Hier moet ik de komende dagen ook maar eens naar kijken. ~ lzv

3 reacties op “Het Universum werkt mij tegen en ik moet elk moment ‘juist’ handelen

  1. Het maken van een juiste keuze heeft alleen betekenis als je een doel hebt, een doel in de toekomst. Je kan zeggen dat een verlichte altijd juist handelt omdat hij de gedachte “ik handel onjuist” niet geloofd, omdat hij altijd accepteert wat gebeurt en de keuzes die hij maakt. Ongeacht de uitkomst, handelt en kiest hij weer opnieuw, elke keer weer en accepteert dat als “het is goed”.
    Echter de dualiteit van juist/onjuist van goed/slecht bestaat alleen als je een bepaald doel nastreeft en het behalen van dat doel als goed beoordeeld. Een verlichte stelt geen doelen die hij als goed beoordeeld. Hij heeft daar geen mening over. In dat ligt kan je ook zeggen dat een verlichte nooit de juiste keuze maakt. Immers het maken van de juiste/onjuiste keuze heeft dan geen betekenis meer.
    Dus ook voor Jed McKenna geld; alles wat hij zegt is onzin 🙂

    • Samengevat: ‘juist’ handelen heeft alleen betekenis in een context (die ik nog steeds geloof). An sich is de term ‘juist’ handelen betekenisloos en ik probeer via het denken te begrijpen wat ermee bedoeld wordt/wanneer ik het kan ervaren. Maar ik span het paard achter de wagen 😉 Bedankt voor je heldere uitleg.

Reacties zijn gesloten.