Video

Waarom een ervaring (enorm) verschilt met de herinnering van die ervaring

Leestijd: 2 minuten
The riddle of experience vs. memory | Daniel Kahneman

De belangrijkste leerpunten en inzichten uit deze video zijn:

  • Daniel Kahneman maakt in deze video onderscheid tussen de ‘experiencing self’ en de ‘remembering self’. De eerstgenoemde kent volgens hem het heden en leeft in het heden, daar waar de laatstgenoemde voornamelijk een verhalenverteller is.
  • Wat ik uiteindelijk overhoud aan een ervaring is een herinnering in de vorm van een verhaal. Niets meer, niets minder.
  • Een verhaal wordt voornamelijk bepaald door veranderingen, belangrijke momenten en eindes.
  • De ‘remembering self’ doet meer dan alleen herinneren en verhalen vertellen; vaak – zo niet altijd – maakt de ‘remembering self’ de keuzes in mijn leven.
  • De ‘experiencing self’ heeft vaak geen invloed op keuzes; ik kies niet tussen ervaringen, maar tussen herinneringen van ervaringen – ik kies dus telkens op basis van én voor het verleden.
  • Ik denk normaal gesproken niet aan mijn toekomst als ervaringen, maar ik denk aan mijn toekomst als verwachte herinneringen – ik projecteer het verleden dus telkens op de toekomst.
  • Ik houd niet dezelfde dingen in gedachten als ik denk aan mijn leven in vergelijking met hoe ik het leven daadwerkelijk ervaar. Ik kan bijvoorbeeld tevreden zijn met mijn leven, maar dat zegt niets over hoe gelukkig ik daadwerkelijk mijn leven leef en ervaar.
  • De ‘remembering self’ vertelt het verhaal op basis van onbetrouwbare en zelfgecreëerde herinneringen en de ‘experiencing self’ leeft het daadwerkelijke leven zoals het is, waarna de ‘remembering self’ er weer een onbetrouwbare en zelfgecreëerde herinnering en verhaal van maakt.

De ‘remembering self’ is sowieso het ego. De ‘experiencing self’ is in principe ook het ego, maar in mijn proces van het loslaten van mijn identiteit lijkt het ego zo nu en dan minder actief aanwezig te zijn waardoor ik ervaringen heb die minder ingekleurd zijn met het verleden. Hierdoor ervaar ik meer en meer het onbekende en ben ik in staat om andere, nieuwe keuzes te maken. ~ lzv