Video

Waarom herinneringen zeer onnauwkeurig en zeer onbetrouwbaar zijn

Leestijd: < 1 minuut
Scott Fraser: The problem with eyewitness testimony

De belangrijkste leerpunten en inzichten uit deze video zijn:

  • Ooggetuigenverklaringen zijn volledig feilbaar.
  • De hersenen (en daarmee dus ook het ego) verafschuwen vacuüm in herinneringen en waarnemingen → de hersenen vullen ‘lege plekken’ en ‘gaten’ automatisch op.
  • Van een complete ervaring die zich voor mijn neus afspeelt, detecteer, codeer en bewaar ik alleen stukjes en beetjes informatie. Bovendien wordt de onvolledige informatie opgeslagen in verschillende delen van de hersenen. Op het moment dat ik mij iets probeer te herinneren heb ik dus altijd toegang tot een onvolledige en gedeeltelijke opslag, waarna de hersenen automatisch informatie die niet aanwezig is in- en aanvullen op basis van gevolgtrekking, speculatie en bronnen van informatie die tot mij komen na de oorspronkelijke ervaring zonder dat ik mij hier bewust van ben. Dit worden gereconstrueerde herinneringen genoemd en dit overkomt iedereen de hele tijd.
  • Hoe nauwkeurig en betrouwbaar zijn herinneringen waarvan ik geloof dat die waar zijn? Helemaal niet!
  • Alle herinneringen die ik heb zijn gereconstrueerde herinneringen; producten van wat ik oorspronkelijk heb ervaren én alles wat naderhand plaatsvond.
  • Gereconstrueerde herinneringen zijn dynamisch, kneedbaar en vluchtig.
  • De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van herinneringen is totaal niet af te meten aan hoe levendig ze zijn of hoe zeker ik ervan ben dat de herinneringen correct en waar zijn.

~ lzv