Wat je zegt ben je zelf → wat ik zeg over een ander ontken ik in mijzelf (projectie)

Leestijd: < 1 minuut

09:30 – Bij elke mening of oordeel die ik over het gedrag van een ander heb is de kans groot dat ik exact hetzelfde gedrag onbewust vertoon óf dat ik het gedrag in mijzelf onderdruk of verdring en het mijzelf daarmee niet toesta. Elke mening of oordeel die ik over het gedrag of een eigenschap van een ander heb is een afweermechanisme; door ‘negatief’ gedrag of ‘negatieve’ eigenschappen in mijzelf te ontkennen, verbergen en verdringen schrijf ik deze automatisch toe aan iets of iemand anders ‘buiten mijzelf’. Dit afweermechanisme wordt ook wel ‘projectie’ genoemd.

Bij een projectie betekent het niet per definitie dat wat ik bij een ander lijk waar te nemen niet klopt. Maar een projectie wijst mij er via weerstand, irritatie, boosheid, spanning, etc. in mijzelf wel altijd per definitie op dat ik het ‘negatieve’ gedrag of de ‘negatieve’ eigenschappen van een ander ook aanwezig zijn in mijzelf, hetzij onbewust actief of verborgen en verdrongen. De weerstand, irritatie, boosheid, etc. richting een ander ‘wijst’ mij er dus op dat ik mij ergens niet bewust van ben → ik wijs een eigenschap, gedrag of deel van mijzelf onbewust af.

Wat je zegt ben je zelf!

Kinderen wijzen elkaar op jonge leeftijd al op hun projecties: “wat je zegt ben je zelf!” Wat dat betreft kunnen volwassenen nog ontzettend veel van kinderen leren – als ze ervoor open ouden staan 🙂 Persoonlijk vind ik kinderen geweldige spiegelaars en wezens die nog steeds ontzettend onderschat worden. ~ lzv