Zelfbewustzijn is een illusie en een typisch kenmerk van het ego

Leestijd: 2 minuten

23:30 – Voor dit bericht heb ik mij laten inspireren door een bericht op de website ‘het geheim van verlicht zijn’. Ik ben niet mijn emoties, gevoelens, sensaties, spanningen, pijnen en gedachten. Ik ervaar deze innerlijke verschijningen, maar ze hebben niets met ‘mij’ te maken. Ik identificeer mij met deze innerlijke verschijningen en geloof daarom onbewust dat ik ze ben en dat ze iets met ‘mij’ te maken hebben. Deze innerlijke verschijningen maken echter alleen deel uit van het zelf (het ego).

 • Ik ben niet wat ik voel → ik ben datgene wat voelt en datgene wat bewust is van voelen.
 • Ik ben niet wat ik denk → ik ben datgene wat denkt en datgene wat bewust is van denken.
 • Ik ben niet wat ik waarneem → ik ben datgene wat waarneemt en datgene wat bewust is van waarnemen.

Wat is een identificatie?

Een identificatie is een blokkade van levensenergie (hoe klein en minimaal ook). Ik blokkeer levensenergie met het denken en probeer er controle over te krijgen, het te vatten en te sturen. Op het moment dat levensenergie geblokkeerd wordt ontstaat er:

 1. Een samensmelting van levensenergie met een overtuiging, idee of concept.
 2. Zelfbewustzijn of egobewustzijn over de samengesmolten levensenergie met overtuiging, idee of concept.
 3. De illusie van controle over de geblokkeerde levensenergie met overtuiging, idee of concept.

Het zelfbeeld is een onware projectie van het denken

Zelfbewustzijn is hetzelfde als egobewustzijn. Het is het zelf (het ego) dat zich bewust is van zichzelf (het ego). Een zelfbeeld is dan ook hetzelfde als een egobeeld. Het is het zelf (het ego) dat een beeld heeft van zichzelf (het ego). Dit zelfbeeld bestaat uit honderden, duizenden of misschien wel tienduizenden identificaties van het denken met zichzelf.

Het zelfbeeld is een onware projectie van het denken en als ik in andere omstandigheden was opgegroeid en andere keuzes had gemaakt, dan had ik een compleet ander zelfbeeld gehad. Kortom, het zelfbeeld heeft niets met ‘mij’ te maken, maar is een zelfverzonnen beeld – op basis van gecreëerde onware verbanden en getrokken onware conclusies – dat ik (het ego) van mijzelf (het ego) heb op basis van mijn opgedane ervaringen in het verleden.

Alleen het ego kan zich bewust zijn van zichzelf

Zelfbewustzijn is een typisch kenmerk van het ego. Alleen het ego kan zich bewust zijn van zichzelf. Het Geheel of het Ene Ding kan zich niet bewust zijn van zichzelf, omdat er maar één ding is. Het Geheel of het Ene Ding kan zich onmogelijk bewust zijn van zichzelf, omdat er dan iets afgescheiden dient te zijn van het Geheel, waardoor het Geheel geen Geheel meer is. Kortom, Bewustzijn – dat wat ik in werkelijkheid ben – kan zich onmogelijk bewust zijn van zichzelf. ~ lzv

Een reactie op “Zelfbewustzijn is een illusie en een typisch kenmerk van het ego

 1. “Een identificatie is een blokkade van levensenergie”
  -> is dat waar ?

  M.a.w. je hebt de overtuiging dat de blokkade van je levensenergie een probleem is en dat dat komt door het geloven van een overtuiging. Je gelooft dat als je de juiste overtuiging ontmantelt dat dan de blokkade is ontmantelt.
  -> is dat waar ?

Reacties zijn gesloten.