Zonder ‘iets’ geen zelfbewustzijn, geen ego en geen ik

Leestijd: < 1 minuut

Ik (het ego) kan mij alleen bewust zijn van ‘iets’.

Ik (het ego) kan mij niet bewust zijn van ‘niets’.

Op het niveau van het ego bestaat ‘niets’ alleen als concept. Het ego beschouwt de afwezigheid van zichzelf als ‘niets’.

Op het absolute niveau van Bewustzijn bestaat ‘niets’ niet, omdat Bewustzijn alles omvat. Er valt niets buiten Bewustzijn, dat is onmogelijk.

Dat wat verschijnt in, aan en als Bewustzijn en waar ik (het ego) mij mee identificeer is ‘iets’. Ik (het ego) maak ‘iets’ uit ‘niets’, wonderbaarlijk! Haha.

Vanuit het perspectief van het ego moet er dus ‘iets’ zijn om zelf te kunnen bestaan. Het ego moet ‘iets’ waar kunnen nemen om er bewust van te zijn. Het ego moet ‘iets’ waar kunnen nemen om het idee en gevoel te hebben dat het bestaat.

Zonder ‘iets’ geen zelfbewustzijn, geen ego en geen ik. Zonder ‘iets’ is er dus vanuit het perspectief van het ego ‘niets’. Echter, vanuit het absolute perspectief zou ik ‘niets’ ook ‘alles’ kunnen noemen, en dat is nou net datgene wat ik in werkelijkheid ben: Bewustzijn. ~ lzv