De vrije wil is echt complete onzin

Leestijd: 2 minuten

13:30 – Het hele idee van de vrije wil slaat echt nergens op – zie ook dit bericht -, terwijl de ervaring ervan zo echt lijkt. Ik heb helemaal niets te ‘willen’, want als dat wel het geval zou zijn geweest, dan had ik mij graag continue gelukkig en tevreden gevoeld – wat mij tot op heden niet is gelukt door het te ‘willen’. Sterker nog, hoe gelukkiger en tevredener ik wil zijn, hoe ongelukkiger en ontevredener ik ben/word. Ik trok vervolgens altijd de conclusie dat het specifiek aan mij lag en ik iets verkeerd deed waarom ik niet continue gelukkig en tevreden was. Nu ben ik erachter dat iedereen met precies hetzelfde probleem worstelt, waarbij we met z’n allen halsstarrig vast blijven houden aan het idee van de vrije wil. Dat geeft ons een gevoel van macht en controle over onszelf en het Leven. Zonder die illusie van macht en controle voelen we ons waarschijnlijk machteloos, reddeloos, wanhopig, gefrustreerd, radeloos en ontredderd, en weten we niet wat we met onszelf en het Leven aanmoeten.

Zelf ervaar ik dat ik het Leven alleen kan ondergaan en dat ik er werkelijk niets over te zeggen heb. Ik ben een vrij intelligente man en ik heb in mijn leven ontzettend veel cognitieve trucs uitgehaald om situaties en confrontaties met mijzelf én anderen uit de weg te gaan, maar zonder succes. Mijn subjectieve conclusie is dat hoe meer ik het Leven probeer te vermijden, uit de weg probeer te gaan en mijzelf eraan probeer te onttrekken, hoe meer psychische en fysieke pijn ik zal lijden. Ontsnappen aan het Leven is simpelweg onmogelijk, behalve door voor de fysieke dood te kiezen – zelfmoord dus 🙂

‘Vrije’ en ‘wil’ zijn met elkaar in tegenspraak

Wat natuurlijk grappig en tegelijkertijd het meest opvallend is, is dat de twee woorden ‘vrije’ en ‘wil’ zelf met elkaar in tegenspraak zijn. ‘Vrije’ veronderstelt dat ik een onafhankelijke keuze kan maken uit alle schijnbare keuzemogelijkheden op een bepaald moment. ‘Wil’ of ‘willen’ daarentegen komt direct voort uit het ego en is een uitdrukking van voorkeuren die het ego heeft op basis van datgene waar het in gelooft én dus aan gehecht is, zie ook dit bericht. Het ego is niet alleen gehecht aan dit of dat. Nee, het ego is gehechtheid zelf, het ego is niets anders dan gehechtheid, het ego is een uitdrukking van gehechtheid. En aangezien ik mij continue identificeer met het ego (lees: ik geloof continue dat ik een persoon ben), kan ik dus onmogelijk een onafhankelijke keuze maken uit alle mogelijkheden die ik op een bepaald moment heb. De vrije wil is echt complete onzin. ~ lzv