Een gevoel van ‘haast’ en ‘moeten doen’ ~ Leren kiezen op basis van ‘niet-doen’

Leestijd: 3 minuten

21:30 – In zijn dagboek heeft Edwin al vaker de termen een gevoel van ‘haast’ en ‘moeten doen’ laten vallen, zoals hier bijvoorbeeld. En ik begrijp nu pas wat hij ermee bedoeld. Terugkijkend op mijn leven heb ik sinds mijn tienertijd al een gevoel van ‘haast’ en ‘moeten doen’ gehad, maar was ik mij daar nooit echt bewust van – ik was immers altijd aan het jagen. De afgelopen week heb ik ook steeds vaker momenten gehad van niet-denken met rust en vrede in mijzelf, waardoor het nu duidelijk opvalt als ik een gevoel van ‘haast’ en ‘moeten doen’ heb als gevolg van denken over dingen.

Edwin schrijft in het bericht dat hij een gevoel van ‘haast’ en ‘moeten doen’ ervaart als hij bijvoorbeeld met een to-do-lijstje werkt voor een bepaalde dag. Dat is mijn ervaring ook. Op het moment dat ik de intentie heb om bepaalde dingen op een dag te doen, gaat het denken/het ego er vaak mee aan de haal en maakt er doel van die gerealiseerd moeten worden. Resultaat: een gevoel van ‘haast’ en ‘moeten doen’. Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat vertrouwen op mijzelf en het Leven betekent dat ik een intentie kan hebben om dingen te realiseren op een dag, maar dat ik deze ook direct kan loslaten. Mijn ervaring is dat als dingen echt gedaan moeten worden of dingen ergens mee heen genomen moeten worden, dan herinnert het Leven mij er vanzelf wel aan. Zo niet, dan was het blijkbaar ook niet belangrijk. Vertrouwen hebben = durven loslaten.

Wat mij verder opvalt is dat het lijkt alsof mijn energetisch lichaam niet overlapt met mijn fysieke lichaam wanneer ik een gevoel van ‘haast’ en ‘moeten doen’ heb. Mijn fysieke lichaam hobbelt er dan als het ware een beetje achteraan, wat veel lichamelijke spanning en stress veroorzaakt. Dit ervaar als ik flink in mijn hoofd zit en mij sterk identificeer met het ego.

Denken is enorm energieverslindend en beïnvloedt de energieverdeling in het lichaam

Een bijkomend effect van in mijn hoofd zitten en actief denken is dat de energiestromen in mijn lichaam heel erg lijken te veranderen en de beschikbare energie anders verdeelt lijkt te worden binnen het lichaam. Ik las in het boek ‘Het slimme onbewuste – denken met gevoel’ van Ab Dijksterhuis dat de hersenen in rusttoestand al zo’n 20% van de totale energiehoeveelheid verbruiken, terwijl ze gemiddeld 1,5 kilo wegen. Volgens mij ervaar ik op zo’n moment de hoeveelheid energie die de hersenen verbruiken als ze actief gebruikt worden door mij. Jezus wat een energieverslindend orgaan kunnen de hersenen zijn, haha. Vooral mijn handen en voeten hebben daar direct onder te lijden, want daar lijkt als eerste energie aan te worden onttrokken; ik krijg dan hele koude handen en voeten, brrrr…

Leren kiezen op basis van ‘niet-doen’

Gisteren schreef ik dat ik kiezen nog steeds lastig vind als ik veel keuzemogelijkheden tot mijn beschikking heb, zoals wanneer ik een boek wil lenen uit de bibliotheek of een film wil kijken op PopcornTime. Vandaag realiseerde ik mij dat ik ten diepste gewoon nog steeds bang ben om een ‘verkeerde’ keuze te maken en dat ik daarom probeer het overzicht te bewaren en de controle vast te houden = ‘doen’ i.p.v. ‘niet-doen’ of volgen van mijn ‘inner-weten’. Het is een oude neiging en drang die langzaam aan het slijten is, maar blijkbaar nog wat tijd nodig heeft. Ook hier geldt dat vertrouwen op mijzelf = angst om te falen loslaten = vertrouwen op mijn ‘inner-weten’. Het Leven ‘wijst’ mij vanzelf de weg en anders kies ik gewoon een slecht boek of slechte film, haha. ~ lzv