Notitie

Het loslaten van het handelen naar perfectie staat gelijk aan doodgaan

Leestijd: < 1 minuut

16:00 – Afgelopen week kon ik maar niet begrijpen waarom ik alles foutloos en perfect wilde doen als ik in mijn eentje was. Tot dan toe had ik altijd aangenomen dat het in stand houden van mijn identificaties, zelfbeeld en eigenwaarde alleen via anderen ging én kon. Anders gezegd, ik geloofde dat ik anderen per se nodig had om mijn identificaties, zelfbeeld en eigenwaarde in stand te houden. Dat was een grote misvatting.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het ego niet altijd onderscheid maakt tussen situaties met anderen of waarbij het alleen is. Het zelfbeeld van ‘ik ben perfect’ moet te allen tijde in stand worden gehouden, want anders ben ‘ik’ (lees: het ego) er niet meer. Als ik alleen ben probeer ik dus ook alles foutloos en perfect te doen, omdat ik een groot deel van mijn zelfbeeld en eigenwaarde ontleen aan het handelen naar perfectie. Zonder het handelen naar perfectie ben ‘ik’ (lees: het ego) er voor een groot deel niet meer. Het loslaten van het handelen naar perfectie staat dus gelijk aan doodgaan.

Of er nu wel of geen anderen bij mij zijn, ik blijf geloven dat het uitmaakt of ik iets wel of niet perfect doe. Dat geeft mijn leven betekenis, dat geeft mij betekenis, want zonder betekenis ben ‘ik’ er niet meer. ~ lzv