Ik moet elke dag spiritueel zelfonderzoek (blijven) doen om ‘Verlichting’ te bereiken → is dat waar?

Leestijd: 2 minuten

21:00 – Vandaag ben ik bezig geweest met het verder onderzoeken en uitwerken van de overtuiging ‘ik moet elke dag spiritueel zelfonderzoek (blijven) doen om ‘Verlichting’ te bereiken’. Ik vind het opdoen van nieuwe inzichten en leren erg leuk, maar ik merk tegelijkertijd dat het ook een verslaving en uitvlucht is geworden, en dat ik (lees: het ego) controle probeert te houden op het proces. Hieronder deel ik een aantal inzichten die ik de afgelopen dagen heb opgedaan.

Het ego probeert zichzelf bestaansrecht te geven

Het ego zoekt wanhopig naar middelen om zichzelf bestaansrecht te geven en mij ervan te overtuigen dat zijn aanwezigheid/bestaan wel zin en betekenis heeft in plaats van nutteloos en betekenisloos is. Elke dag spiritueel zelfonderzoek willen doen is het zoveelste controlemechanisme dat het ego in stand probeert te houden om zichzelf bestaansrecht en bestaanszekerheid te verschaffen. Het blijven doen van spiritueel zelfonderzoek tot in de oneindigheid is zinloos, doelloos en leidt tot niets. Zolang ik blijf geloven in de overtuiging dat ik elke dag zelfonderzoek moet blijven doen om ‘Verlichting’ te bereiken, blijf ik hiernu de ervaring van ‘er is nog een probleem’, ‘ik ben niet ‘Verlicht” en zelfafwijzing creëren. Een eindeloos verhaal.

De angst dat ik geen ‘Verlichting’ zal bereiken stuwt mij voort

Ik wil spiritueel zelfonderzoek blijven doen omdat ik bang ben dat ik anders de Waarheid niet realiseer en dat ik geen ‘Verlichting’ zal bereiken. Dat als ik niet goed genoeg mijn best doe, dat als ik niet meer en beter mijn best doe, dat ik dan geen volledige zelfacceptatie en ‘Verlichting’ zal bereiken. De angst dat ik geen ‘Verlichting’ zal bereiken stuwt mij voort en geeft mij de motivatie om eindeloos door te gaan met spiritueel zelfonderzoek. Wat hierachter zit is dat ik bang ben dat ik faal, dat ‘het’ mij niet gaat lukken, dat ik niet goed genoeg mijn best heb gedaan en dat ik niet goed genoeg ben om ‘Verlichting’ te bereiken. Mijn angst om te falen is de reden dus.

Zolang ik vast blijf houden aan het doen van spiritueel zelfonderzoek, zolang ik blijf geloven dat ik elke dag spiritueel zelfonderzoek moet (blijven) doen om mijzelf te kunnen zijn, om mijzelf 100% te kunnen accepteren, zal ik mijzelf nooit kunnen accepteren, zal ik mijzelf altijd blijven afwijzen en vanuit die zelfafwijzing proberen mijzelf te accepteren door telkens een nieuwe overtuiging te onderzoeken en uit te werken. Het is een eindeloos verhaal.

Geloven dat ik elke dag spiritueel zelfonderzoek moet (blijven) doen om mijzelf te kunnen accepteren = mijzelf continue afwijzen + overtuigingen ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘er is iets mis met mij’, ‘ik doe alles fout’ en ‘ik doe het nooit goed’ bevestigen en de daarop gebaseerde ervaringen creëren. Kortom, spiritueel zelfonderzoek is een uiterst effectief middel op het Pad naar ‘Verlichting’, maar kan nooit en te nimmer een doel an sich zijn óf worden. Dat leidt namelijk tot niets. ~ lzv

Een reactie op “Ik moet elke dag spiritueel zelfonderzoek (blijven) doen om ‘Verlichting’ te bereiken → is dat waar?

Reacties zijn gesloten.