Mijn controledrang is terug; sluwer en subtieler ~ Geen chocolade meer voor mij

Leestijd: 2 minuten

15:30 – De afgelopen week heb ik veel last gehad van lichte pijn en spanning in mijn buik, prostaat en perineum. Ik ging ervan uit dat die lichte pijn en spanning op zichzelf bestonden en niets te maken hebben met een mogelijke sterke heridentificatie met/van het ego.

De afgelopen week heb ik een flink aantal klusjes in en rondom het huis gedaan die waren blijven liggen. Ik heb bijvoorbeeld donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag telkens lekker in de zon gewerkt in mijn achtertuin om deze winterklaar te krijgen. Ik heb onkruid gewied, nieuwe planten gepoot en een flink aantal planten verplaatst om volgende seizoen een nieuwe sfeer te creëren.

Mijn achtertuin ~ Leven zonder vragen

Mijn achtertuin in panoramashot 🙂

Ik merk dat sinds afgelopen week de controledrang in mijzelf weer terug is. De controledrang is niet hetzelfde zoals ik deze ken; deze controledrang is sluwer en subtieler, waardoor ik mij er minder bewust van ben als het gebeurt. Aan de andere kant, de lichamelijke spanning die ik ervaar is altijd wel een redelijk goede graadmeter voor de mate van identificatie met het ego en zijn controlemechanismen. Het lijkt erop alsof het ego nogmaals alles geeft wat het in zich heeft om te kunnen blijven bestaan, voordat het zich bij deze slag gewonnen wil geven.

Geen chocolade en drop meer voor mij

Ik ben vanmiddag naar de Jumbo geweest en heb besloten om ook geen zoetigheden meer te kopen. Ik drink al maanden geen koffie, frisdrank en alcohol meer, maar hoofdzakelijk water en zo nu en dan thee of een aanmaaksiroopje. Verder eet ik weinig tot zelden vette hap, chips of andere hartige snacks, maar kook ik elke avond gezond en begin ik elke ochtend met warme havermout met vruchten, noten, zaden en amandelmelk. Het enige waar ik tegenaan bleef lopen was voornamelijk chocolade en drop.

Terugkijkend op afgelopen week zie ik dat als ik terugval in oude gedachte- en gedragspatronen, dat ik dan snel de neiging heb om weer chocolade en snoep te gaan vreten – in plaats van te eten en ervan te genieten. Chocolade en drop zijn voor mij uitingen van gedrag van het niet accepteren van mijn binnenwereld en hoe ik mij voel. Non-acceptatie dus. En dat moet stoppen, per direct. Ik ga mijzelf niet volvreten met chocolade en drop als ik weet dat ik mijzelf daarmee afwijs en weiger te accepteren hoe ik mij voel. In plaats van chocolade en drop heb ik mijzelf maar getrakteerd op een ongebrande en ongezouten notenmix voor bij de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland vanavond, haha. ~ lzv