Omdat ik niet ‘Verlicht’ ben, ben ik niet mijzelf → is dat waar?

Leestijd: 2 minuten

19:00 – Ik werd mij deze week bewust dat ik geloof dat ik niet mijzelf ben omdat ik hiernu niet ‘Verlicht’ ben. Ik loop dus rond met de overtuiging dat ik niet mijzelf ben, haha. Dat is natuurlijk wel een hele bizarre overtuiging, hoe kan ik immers nou niet mijzelf zijn? En toch geloof ik het 🙂 Vandaag heb ik deze overtuiging onderzocht en uitgewerkt, en dit zijn mijn belangrijkste inzichten.

Elke identiteit is veranderlijk en kneedbaar

Zolang ik geloof iemand – een persoon – te zijn, heb ik een identiteit en die is per definitie onwaar, maar tegelijkertijd wel veranderlijk en kneedbaar. Ik kan mijn kledingstijl veranderen, ik kan mijn uiterlijk veranderen, ik kan mijn geslacht veranderen, ik kan mijn naam veranderen, ik kan mijn houding en gedrag vernaderen, etc., maar ben ik daardoor echt iemand anders? Nee, ik kan alleen mijzelf anders ervaren door mijn zelfbeeld, mijn zelfgevoel en mijn eigenwaarde te veranderen, maar wie ik werkelijk ben – Bewustzijn – is onveranderbaar en absoluut.

Als ik dus zeg dat ik niet mijzelf ben, dan vergelijk ik mijn huidige zelfbeeld met hoe ik mijzelf hiernu ervaar, en trek op basis daarvan de conclusie dat ik wel of niet mijzelf ben. Degene die zegt dat ik niet mijzelf ben is het ego – en ik geloof dat omdat ik mij met het ego identificeer.

Ik ben wel mijzelf, ik ben niet mijzelf

Ik geloof dat ik niet mijzelf ben omdat ik niet ‘Verlicht’ ben. Ik geloof dat: ‘Verlichting’ = 100% zelfacceptatie = mijzelf zijn. Ik trek hieruit de conclusie dat zolang ik niet ‘Verlicht’ ben, dat ik daarmee niet mijzelf ben of kan zijn hiernu. ‘Verlichting’ is dus een absolute voorwaarde om mijzelf te (kunnen) zijn → directe zelfafwijzing en zelfveroordeling omdat ik niet aan mijn eigen voorwaarde en vereiste van ‘Verlichting’ voldoe.

‘Mijzelf zijn’ vanuit egoperspectief = het beeld dat ik op een bepaald moment van mijzelf waarneem voldoet aan de voorwaarden en vereisten van mijzelf (lees: het ego). Op het moment dat mijn zelfbeeld niet overeenkomt met mijn uiterlijk, houding, gedrag, handelen of wat er uit mij komt op een bepaald moment, trek ik (lees: het ego) vervolgens de conclusie ‘ik ben niet mijzelf’ of ‘ik was niet mijzelf’.

Als ik zeg dat ik niet mezelf was, dan bedoel ik daarmee dat hoe ik mijzelf heb waargenomen niet overeenkomt met het beeld (lees: herinneringen) dat ik van mijzelf heb.

Ik ben altijd 100% mijzelf

Hoe ik mij ook gedraag, hoe ik ook handel en wat er ook uit mij komt, ik ben altijd 100% mijzelf. Ik kan niets anders zijn dan mijzelf. Ik kan nieuw gedrag laten zien of anders handelen, maar ik ben altijd 100% mezelf. Wie zou ik anders moeten zijn? Een ander persoon? Een ding? Iets anders?

Ik kan alleen iets over mijzelf zeggen met behulp van het ego (lees: het denken) en het beeld dat ik van mijzelf heb dat is gebaseerd op oude ervaringen en herinneringen. Elke vergelijking die ik (lees: het ego) maak en elke conclusie die ik op basis daarvan trek is onwaar en zegt 0,0 iets. Elk causaal verband dat ik lijk te zien en elke conclusie ik daaraan verbind is onwaar. Elk afwijkend of verschillend idee dat ik heb over mijzelf zegt niets over wie ik werkelijk ben (lees: Bewustzijn), en daarom ben ik continue mijzelf, en altijd al geweest. Ik kan niemand anders zijn dan mijzelf. Ik ben 100% mijzelf, ik was 100% mijzelf en ik zal altijd 100% mijzelf zijn. ~ lzv

3 reacties op “Omdat ik niet ‘Verlicht’ ben, ben ik niet mijzelf → is dat waar?

 1. “Hoe ik mij ook gedraag, hoe ik ook handel en wat er ook uit mij komt, ik ben altijd 100% mijzelf.”

  – Is dat waar ?
  Verlicht zijn, niet verlicht zijn. Jezelf zijn, niet jezelf zijn.
  Er is maar 1 manier om niet jezelf te zijn; dat is door iemand proberen te zijn. (een zelfverzonnen zelfbeeld)
  Als je nou heel je leven iemand probeert te zijn, zoals verlicht. Ben je dan ooit jezelf geweest ?
  Wanneer ben je dan wel jezelf ? -> Als je alle ideeën over wie je bent of zou kunnen zijn hebt losgelaten en dus niet meer probeert iemand te zijn.
  Ik ben niet verlicht -> Een idee over wie je bent.
  Dus zolang je geloofd dat je niet verlicht ben, ben je niet jezelf.
  hahahaha.

  • Leuk hè andere zoekers pesten 😉 Ik vond je hahahaha een paar maanden geleden nog irritant, maar ik kan er nu ook erg om lachen en mij voorstellen dat dit erg grappig is voor iemand in jouw positie, haha.

   Bedankt voor je feedback. De negatieve oordelen over mijzelf, zoals ‘ik ben niet verlicht’, horen natuurlijk ook bij mijn zelfbeeld. Die negatieve bestempelingen en oordelen was ik mij niet bewust van; ik was voornamelijk gericht op de positieve aspecten van het zelfbeeld. Dank voor het inzicht 🙂

   Het is en blijft bizar om te ervaren dat ik feitelijk niets anders geloof te zijn dan een berg overtuigingen die op allerlei voorwaarden en vereisten zijn gebaseerd en onderling verbonden zijn via onware causale verbanden en onware conclusies. Echt heel bizar.

Reacties zijn gesloten.