Schrijven voor mijzelf versus schrijven voor anderen en Google

Leestijd: 2 minuten

13:30 – Twee weken geleden kwam ik erachter dat ik voornamelijk berichten schreef voor anderen, omdat ik ‘gezien wil worden’. In combinatie met goede zoekmachineoptimalisatie – en dus goede vindbaarheid in Google – zou dat alsnog tot de gewenste aandacht en waardering leiden redeneert mijn ego. Ik was me al langer bewust van het feit dat ik niet alleen voor mijzelf berichten schreef – daarom ben ik half juli ook met mijn vorige website gestopt en deze begonnen -, maar ergens bewust van zijn of het werkelijk doorzien en totaal ‘weten’ is een heel ander verhaal.

Ik was afgelopen maanden in de veronderstelling dat ik (lees: het ego) vooral aandacht, autoriteit, status, erkenning en aanzien wilde, maar toch bleef ik een enorme drang hebben om met een focus op anderen berichten te schrijven en publiceren. Ik vroeg me dan ook af waarom ik die drang nog elke keer zo sterk ervoer als ik een bericht wilde gaan schrijven. Na wat zelfonderzoek kwam ik tot de ontdekking dat de woorden ‘gezien willen worden’ de sleutel was waar ik naar op zoek was. Ik heb al vaker ervaren dat sommige sleutels om een patroon te doorbreken precies die specifieke woorden moeten zijn – synoniemen of omschrijvingen ervan werken dan bijvoorbeeld niet, zoals ook in dit geval.

Ik vind schrijven overigens erg leuk en ik merk ook dat het mij makkelijk afgaat. Aan de andere kant is de drang om een bericht op een bepaalde manier te moeten schrijven – gericht op anderen en goed vindbaar zijn in Google – erg vermoeiend en haalt het plezier helemaal weg. Daarom heb ik de afgelopen twee weken ook weinig geschreven, omdat ik toch nog in gevecht met mijn ego ben over wat en hoe ik wil schrijven. Ik weet ook dat niet schrijven niet werkt, omdat ik daarmee niet alleen de drang van het ego blokkeer om wat er wordt geschreven te controleren, maar ook datgene blokkeer ‘wat er uit mij wil komen’. Ik vind het ontzettend lastig en ervaar iets meer ruimte in het schrijfproces, maar tegelijkertijd blijft die hardnekkige neiging om voor anderen en Google te willen schrijven (op de achtergrond) aanwezig. Blijkbaar ben ik er nog steeds erg aan gehecht en zal ik er schrijvender- en lerenderwijs van moeten loskomen. ~ lzv