Slapen met lichamelijke spanning & mijn lichaamshouding is belangrijk

Leestijd: 3 minuten

10:00 – Vannacht heb ik redelijk goed geslapen en ik werd om 07:30 uur wakker, klaar om op te staan. Ik had mij vorige week voorgenomen om eerder op te gaan staan, omdat ik vaak pas om 10:00 uur wakker werd, terwijl ik al vaak één of twee uur daarvoor uitgeslapen was. De reden dat ik bleef liggen heeft te maken met een overtuiging dat ik lichamelijke spanning op kan lossen door te slapen of iets dergelijks. Tien jaar geleden ben ik zwaar depressief geweest en had ik zo’n last van pijn en lichamelijke spanning dat ik vaak liever sliep dan dat ik wakker was – dan was ik mij niet meer bewust van de pijn en het lijden. Ook was het vaak zo dat de pijn en de lichamelijke spanning na acht of tien uur slaap flink waren afgenomen, maar natuurlijk na twee of drie uurtjes wakker zijn weer terug waren op hun oude niveau. Het waren voor mij heftige en pijnlijke jaren.

In mijn slaap kan ik op dit moment ook erg in mijn hoofd zitten, wat natuurlijk ook tot veel lichamelijke spanning leidt. Vervolgens probeer ik dat in mijn slaap in mijn hoofd op te lossen of door langer te blijven liggen, wat het effect natuurlijk alleen maar verergert. Ik associeerde de lichamelijke spanning tijdens het slapen altijd met het idee dat ik mij niet veilig zou voelen of iets dergelijks, maar ik heb nu de indruk dat het gewoon een paar oude overtuigingen zijn die ik heb opgedaan tijdens mijn depressieve periode van tien jaar geleden.

Dankbaar dat ik in Nederland woon

Wat ik mij vanochtend ook realiseerde is dat hoe goed ik het eigenlijk in Nederland heb. Ik bedoel, als ik een lichamelijke klacht heb kan ik zo naar de dokter. Daarnaast geniet ik op dit moment een uitkering wat me in staat stelt om flink wat tijd te besteden aan zelfonderzoek. Echt geweldig allemaal! De vanzelfsprekendheid en luxe van bepaalde voorzieningen hier in Nederland hebben niet alle mensen in de wereld. Hoe meer overtuigingen ik loslaat en hoe minder ik mij met het ego identificeer, des te meer oprechte waardering en dankbaarheid ik voel dat ik hier zoveel geluk mee heb. Ik prijs mezelf echt gelukkig!

Mijn lichaamshouding en ademhaling zijn belangrijk

Een punt van aandacht is mijn lichaamshouding en met name mijn ademhaling. Zodra ik stop met diep ademhalen kom ik eigenlijk automatisch in mijn hoofd terecht, of ik zit in mijn hoofd en stop vervolgens met diep ademhalen, dat zou ook kunnen, haha. Het is een zelfversterkend mechanisme en belangrijk voor de energievoorziening van het ego vermoed ik. Diep en volledig ademhalen is dus cruciaal voor bewust aanwezig zijn in het NU. Daarnaast let ik erg op mijn lichaamshouding, waarbij ik vooral mijn romp en onderrug lichtjes aanspan zodat de rest van mijn lichaam kan ontspannen.

Tenslotte, ik heb eigenlijk altijd volledig vanuit mijn hoofd geleefd en daar het grootste gedeelte van mijn leven doorgebracht. Ik was altijd in de veronderstelling dat dit een direct gevolg was van mijn vijfjarig seksueel misbruik door mijn toenmalige voetbaltrainer, maar als ik naar andere mensen om mij heen kijk, lijkt iedereen in meer of mindere mate vanuit zijn hoofd te leven. Mijn conclusie is dat identificatie met het ego leidt tot leven vanuit het hoofd (in plaats van het lichaam). Nu ik de identificatie met het ego stap voor stap aan het doorbreken en loslaten ben, voel ik ook dat het ik minder gefocust ben op de ‘buitenwereld’. Als gevolg daarvan ben ik tot de ontdekking gekomen dat het centrum van (mijn) ‘Zijn’ rondom de zonnevlecht/solar plexus lijkt te liggen of wellicht nog een stukje lager bij het heiligbeen/sacraal chakra. Dat ben ik nog niet helemaal zeker van. ~ lzv