Notitie

Er is maar Eén Ding en de interpretatie hiervan is een illusie

Leestijd: < 1 minuut

De spirituele organisatie waar ik de afgelopen vijf jaar – tot begin augustus dit jaar (2018) – bij heb gezeten en actief deel aan heb genomen heeft als ‘slogan’:

“Er is maar Eén Ding, en de rest is een illusie.”

Tot augustus van dit jaar heb ik daar nooit vraagtekens bij gezet, maar ik realiseerde mij zojuist dat deze uitspraak technisch gezien helemaal niet klopt en dus niet waar is. ‘De rest’ veronderstelt dat er nog ‘iets anders’ is/bestaat (= dualiteit). En in deze uitspraak wordt met ‘iets anders’ het Ene Ding (lees: Bewustzijn of het Geheel) bedoeld. Kortom, Brahman en Atman worden hier in één zin door elkaar gebruikt.

Voor een spirituele leraar die pretendeert ‘Verlicht’ te zijn en de Waarheid te hebben gerealiseerd is dit natuurlijk een vreemde uitspraak, omdat het gewoon fundamenteel onjuist en misleidend is wat hij zegt. De juiste uitspraak moet zijn:

“Er is maar Eén Ding en de interpretatie hiervan is een illusie.”

~ lzv