Extreem geloven in efficiëntie in combinatie met faalangst resulteert in veel pijn

Leestijd: 2 minuten

15:00 – Gisteravond heb ik het websiteproject afgerond voor een dame die zich bezighoudt met qi gong, holistische massages en klankhealing concerten, zie dit eerdere bericht. Sins begin oktober was ik bezig met het bouwen van een volledig nieuwe WordPress-website van in totaal twintig pagina’s inclusief de verhuizing van haar domeinnaam en e-mailaccounts. Het was voor mij de allereerste keer dat ik dit heb gedaan voor iemand die ik niet vooraf kende en waarvoor ik achteraf beloond word – morgen als het goed is 🙂 En dat is echt heel tof. Ik was zelf helemaal voor de communicatie richting haar, het bouwen van de website zelf, het terugkoppelen van informatie, het oplossen van technische problemen, het op tijd afkrijgen van het project en het vooraf bepalen van de tegenprestatie. Kortom, er werd op een flink aantal van mijn vaardigheden een beroep gedaan, en ondanks dat ik een hele zware week heb gehad, heb ik het websiteproject tot een goed einde gebracht. Echt super!

Ondanks dat ik niet veel spiritueel zelfonderzoek heb gedaan afgelopen week, werd ik door de samenwerking met haar op een flink aantal onbewuste overtuigingen gewezen, waar ik ontzettend van heb geleerd. Ik ben dan ook tot de conclusie gekomen dat het relatief makkelijk is om spiritueel zelfonderzoek in een omgeving te doen waarin ik nauwelijks contact heb met andere mensen, maar zodra contacten intensiever worden en ik dingen moet leveren aan en/of presteren voor anderen, val ik vrij snel terug in mijn oude gedachte- en gedragspatronen zo blijkt. Hardnekkige shit.

Mijn inzichten en leerpunten

Een aantal belangrijke inzichten van de afgelopen week zijn:

  • Ik heb extreme faalangst als ik persoonlijk werk moet leveren aan een ander voor een tegenprestatie → mijn faalangst en het afweermechanisme ‘valse hoop’ worden enorm getriggerd.
  • Ik geloof dat wat ik maak iets zegt over wie ik ben en wat ik waard ben.
  • Ik geloof dat mijn waarde wordt bepaald door de mate van efficiëntie, effectiviteit, nauwkeurigheid, foutloosheid en probleemoplossend vermogen, dat wordt uitgedrukt door haar waardering en haar tegenprestatie.

Het is duidelijk dat ik mij nog flink identificeer met een aantal onware economische beginselen die ik heb geleerd tijdens mijn studie algemene economie aan de universiteit. Als ik nu terugkijk op die periode zoog ik al die economische kennis zonder weerstand in mij op, omdat het mij toentertijd enorm houvast gaf in een wereld die ik niet begreep. Inmiddels ben ik elf jaar verder sinds mijn afstuderen in 2007, maar de economische beginselen zitten nog diepgeworteld in mij en houd ik er nog steeds stevig aan vast. In combinatie met mijn faalangst levert het heel veel stress en lichamelijke spanning op, zo bleek ook afgelopen week weer. Als ik ergens in februari of maart 2019 weer ga werken en websites ga maken in dienst van een werkgever, zal ik toch stappen moeten hebben gezet op dit specifieke thema, want anders ga ik er echt helemaal aan onderdoor. ~ lzv