Geluidsoverlast van mijn bovenburen door verkeerde ondervloer

Leestijd: 2 minuten

16:00 – Sinds juni 2018 woon ik in een leuke vooroorlogse benedenwoning met houten bouwvloeren. Het enige nadeel van deze woning is dat het ontzettend gehorig is door gebrek aan isolatie tussen de muren en houten vloeren, wat extra versterkt wordt door het feit dat ik hooggevoelig ben en autistisch ben. Ik ben mij letterlijk bewust van alle geluiden 🙁

Sinds een aantal maanden woont er een Chinees gezin met een baby boven mij waar ik goed contact mee heb. Echter, sinds zij hier zijn komen wonen ervaar veel geluidsoverlast ondanks dat zij geen ernstig lawaai maken. Natuurlijk is geluidsoverlast relatief en erg persoonlijk, maar het is alsof ik bij wijze van speken in hun huiskamer zit omdat ik letterlijk alles hoor wat er boven mij gebeurt aan activiteiten: de telefoon gaat, de baby huilt, de man krijgt uitbrander van de vrouw, er wordt een stoel verschoven, de televisie staat aan, etc.

In het kader van opkomen voor mijzelf heb ik het juridisch loket gebeld over de verplichtingen van de woningstichting waar ik de woning van huur. Vervolgens heb ik de woningstichting gebeld en blijkt dat zij hun verplichtingen nakomen én dat er in Nederland een minimum geluidsisolatienorm (10 dB) bestaat voor het gebruik van ondervloeren in bovenwoningen. Ik heb zo’n vermoeden dat mijn Chinese bovenbuurman gewoon de goedkoopste van de Gamma heeft gekocht en niet heeft gelet op de mate van geluidsisolatie en of deze geschikt is voor zijn laminaatvloer.

De realisatie dat ik met mijn hooggevoeligheid iets eerder als geluidsoverlast bestempel dan iemand anders, begin ik langzaam te accepteren. De woningstichting stelde direct voor om een mannetje erheen te sturen en de vloerisolatie te controleren op de minimum geluidsisolatienorm van 10 dB, maar ik wil eerst zelf de confrontatie met hem aangaan en kijken of ik het zelf kan oplossen. Ik merk dat ik bij de gedachte hieraan al buikpijn krijg, want als mijn vermoeden klopt, dan zal ik hem moeten vragen om 40 m2 gelegd laminaat open te breken en er een nieuwe ondervloer onder te leggen. Een tijdrovende klus die bovendien ook zo’n € 200,- kost. Kortom, een confrontatie waar ik waarschijnlijk geen vrienden mee zal maken, haha. Maar ik ga het gesprek met mijn Chinese bovenbuurman na de kerstdagen wel aan, want ik wil moedig zijn, opkomen voor mijzelf en een Leven creëren dat zo veel mogelijk bij mij past.  ~ lzv