Gesprek met mijn bovenbuurman over de geluidsoverlast

Leestijd: 2 minuten

15:30 – Vanochtend heb ik het gesprek met mijn Chinese bovenbuurman gehad over de geluidsoverlast die ik ervaar als gevolg van de mogelijk slechte ondervloer die hij heeft geïnstalleerd. Al vrij snel in het gesprek bleek dat hij de laminaat vloer inclusief ondervloer over had genomen van de vorige bewoonster, welke de woning twee maanden heeft gehuurd, maar er nooit daadwerkelijk heeft gewoond.

Om eerlijk te zijn keek ik best wel op tegen het gesprek, omdat ik nooit eerder mijn grenzen aan heb gegeven aan iemand die er vervolgens tijd, moeite en geld aan kwijt is om mijn klacht te verhelpen. Vanuit mijn minderwaardigheid heb ik altijd mijn mond gehouden en mij neergelegd bij de situatie, dus dit was een compleet nieuwe ervaring voor mij. Tijdens het gesprek merkte ik hoe moeilijk het was om niet in een pleasende houding terecht te komen; het was alsof ik er telkens naar toe gezogen werd. In werkelijkheid klamp ik mij er natuurlijk maar wat graag aan vast, haha. In ieder geval heb ik gewoon door geploeterd en ging het gesprek als volgt verder.

Ik heb hem aangeboden om samen een nieuwe ondervloer te kopen en hem te helpen om zijn huidige ondervloer te vervangen. Hij kon zich voorstellen dat ik er last van had en stond er – tot mijn verrassing – direct voor open. Dat vind ik erg tof en nobel van hem. We zijn vervolgens samen even gaan kijken naar zijn vloer en het blijkt dat er een oude tapijtlaag als ondervloer is gebruikt onder het laminaat. Ik weet niet in hoeverre tapijt geluidsisolerend is, maar ik weet wel dat het niet specifiek daarvoor is ontworpen. Het zal mij niet verbazen als de minimum geluidsreductie van 10 dB niet wordt gehaald. In ieder geval heb ik de woningstichting gebeld met de vraag of de inspecteur die verstand heeft van geluidsoverlast even kan komen kijken. Ik vind het fijn om onafhankelijk advies te hebben en wellicht heeft hij nog een aantal goede tips. Het lijkt erop dat ik hier toch kan blijven wonen en dat ik niet hoef te gaan verhuizen. Ik ben superblij en ik vind het knap van mijzelf dat ik voor mijzelf ben opgekomen! ~ lzv